PreporučenoTech

Od liječenja na daljinu do letećih dizalica: prvak 5G-a Huawei o primjeni tehnologije

Očekivanja od 5G tehnologije su velika, a temeljena su na znatno većim brzinama prijenosa podataka i manjoj latenciji, odnosno kašnjenju prilikom prijenosa tih podataka. Kao predvodnik u 5G tehnologiji, Huawei razvija i 5G mrežne tehnologije i 5G uređaje. Huawei trenutno ima više od 50 potpisanih ugovora s telekomima diljem svijeta za izgradnju mreže nove generacije, a u sljedećih 18 mjeseci najavljuje da će proizvesti preko 2 milijuna 5G baznih stanica.

>>>Zhengfei: SAD nas je podcijenio, drugima će trebati dvije-tri godine da dostignu naš 5G

Kompanija je nedavno predstavila prvi dual-mode 5G pametni telefon na svijetu – Mate 20 X (5G). Uređaj je certificiran od strane Global Certification Foruma (GCF), jedne od organizacija s najvećim autoritetom kada je u pitanju certificiranje mobilnih uređaja, što ga čini prvim 5G pametnim telefonom na svijetu koji je uspješno prošao sve GCF 5G testove.

A što nam donosi 5G tehnologija? Kako bismo to najbolje prikazali donosimo nekoliko predviđanja mogućeg razvoja naprednih tehnologija koje će podržati upravo 5G:

  • Automatsko ”zacjeljivanje” oštećenih sustava

S 5G tehnologijom povezane mreže električnih vodova mogle bi stvarati računalstvo u oblaku tzv. cloud computing i pokretati algoritme umjetne inteligencije koji bi omogućili da primjerice u slučaju da drvo padne na vod i ošteti ga, mreža automatski smanjuje prekide i padove napona i sama ima mogućnost se oporaviti.

  • Pametni automobili sinkronizirani s cjelokupnim prometom

Automobili povezani na 5G mogli bi biti i sinkronizirani sa semaforima i ostalom prometnom infrastrukturom, čime bi se poboljšao protok prometa, dok bi se istovremeno zbog kontinuiranog praćenja pokrete ostalih sudionika u prometu smanjio i broj i prometnih nesreća.

  • Tvornice budućnosti – pametni roboti i leteće dizalice

Tvornice mogu iskoristiti 5G za jednostavnije rekonfiguriranje proizvodnih linija što bi omogućilo manje serije i fleksibilniju proizvodnju uz povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. Roboti koji rade na pokretnim trakama mogli bi po potrebi raditi preinake na središnjem dijelu stroja i omogućiti automatsko prilagođavanje. Masivne dizalice u pomorskim lukama lako bi se mogle u letu priključiti na teret koji se ukrcava na brod.

  • Liječenje na daljinu

Primjena 5G tehnologija u zdravstvu donosi neslućene mogućnosti. Zahvaljujući 5G mreži, liječnici iz središnjih specijalističkih ustanova mogu pružiti podršku prilikom postupka u udaljenim centrima za zdravstvenu skrb. Dodatno, liječnik bi operaciju mogao vršiti preko 4K video zapisa i tako podučavati mlađe kolege koji ga gledaju na ekranu. Kirurzi bi mogli koristiti virtualni dijagram medicinskog postupka na pacijentu kako bi napravili što manje i preciznije rezove koji osiguravaju brži oporavak pacijenta.

>>>Touching An Intelligent World (Bijela knjiga)

Huawei/404