PolitikaPreporučeno

Od početka godine 40.000 zaraza cijepljenih | omikron u Hrvatskoj

Davor Božinović i Krunoslav Capak; Foto: Hina multimedija/YouTube

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da se razmatra mogućnost djelomičnog ukidanja covid potvrda, s obzirom da one gube na važnosti od pojave omikron varijante koronavirusa, a od početka godine Hrvatska bilježi oko 40.000 ponovljenih infekcija covidom.

>>>Procijepljeni i docijepljeni Izrael svjetski prvak u sedmodnevnim zarazama | omikron

Također je najavio da bi Europska komisija (EK) uskoro mogla priznati brze antigenske testove (BAT) kao dokaz preboljenja covida.

Inzistiranje Hrvatske

Na uzastopno inzistiranje Hrvatske da se i BAT prizna kao dokaz preboljenja, u tijelima EK-a provedene su ankete koje su pokazale da taj prijedlog podržava 18 zemalja članica, rekao je Capak novinarima.

>>>Omikron je tri dana brži od brzih antigenskih testova

Poručio je da će HZJZ i Nacionalni stožer na vrijeme obavijestiti javnost kada odluče krenuti u odustajanje od nekog dijela covid potvrda, no potvrde se sigurno neće ukinuti u potpunosti, jer dok ih koristi Europa koristit ćemo ih i mi.

>>>Brzi antigenski test – paralogički grčevi i silogističke bravure tragikomičnog Beroša | osvrt

Još se neće ukidati covid potvrde za prelazak granica jer je njihova svrha lakše prelaženje granica, ali to je predmet rasprave, dodao je.

Nada u kraj pandemije

Komentirajući trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kazao je da posljednja dva tjedna bilježimo dosta velik pad novozaraženih, čak i do 30 posto, no to se još ne vidi na hospitaliziranima i umrlima.

>>>Kraj pandemije u Južnoj Africi

Brojevi hospitaliziranih i umrlih uvijek malo kasne za brojem zaraženih, pa Capak očekuje da će i oni uskoro početi padati. Nadamo se da je to završetak petog vala i da potom neće biti mutacija i sljedećih valova, rekao je.

Docjepljivanje docijepljenih s probojnom zarazom

S obzirom da u bolnici najčešće završe osobe koje nisu cijepljene i starije koje imaju komorbiditete, ponovno je pozvao sve na cijepljenje, kao i na cijepljenje booster dozom koja pruža značajnu zaštitu od težih oblika bolesti.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

Ako se neko cijepio boosterom pa ipak prebolio covid, jasno je da njemu ne treba dodatni booster, poručio je Capak.

Comments (3)

  1. […] Capak iznio mogućnost djelomičnog ukidanja covid potvrda, ufanje o kraju pandemi… 07/02/2022 […]

  2. […] Od početka godine 40.000 zaraza cijepljenih | omikron u Hrvatskoj 07/02/2022 […]

  3. […] Od početka godine 40.000 zaraza cijepljenih | omikron u Hrvatskoj 07/02/2022 […]

Comments are closed.