Biznis i ekonomijaPreporučeno

Od ponoći primjena novih američkih i kineskih carina, analitičari uočili ‘ukopavanje Pekinga’

Ukoliko izostane iznenadni sporazum ili kakav hirovit tvit američkog predsjednika Donalda Trumpa SAD će u ponoć primijeniti carine od 15 posto na kinesku robu u vrijednosti 112 milijardi dolara, lista proizvoda koji će poskupjeti za američke potrošače proteže se na 112 stranica.

Kina će istovremeno primijeniti svoje carine odmazde što sežu od 5% do 10% i zahvaćaju američku robu vrijednu 75 milijardi dolara.

J.P. Morgan je procijenio da će nova runda carina s fokusom na široki asortiman potrošačkih proizvoda prosječno američko kućanstvo koštati 1,000 dolara godišnje. Njihovo uvođenje je osudilo više od 160 industrijskih grupa dok prema analizi Wells Farga oko 30 posto američkih kompanija trgovinski rat krivi za razočaravajuće poslovne rezultate u drugom kvartalu.

>>>‘Umjetnost sklapanja poslova’: Trump tvrdi da Kini gori pod nogama, baš kao i SAD-u

Suočen s kritikom, Trump brani svoju politiku i tvrdi da “kompanije s lošom upravom” krive njegove carine Kini za poteškoće s kojima se suočavaju i još jednom traži od američke središnje banke da monetarnom politikom podrži rat.

“Kad bi Fed sasjekao (kamatne stope), mi bismo imali najveći skok na tržištu dionica u dugo vremena. Loše upravljane i slabe kompanije mudro krive ove male carine umjesto da za loše upravljanje okrive sebe… i tko ih može kriviti što to čine? Isprike!,” napisao je predsjednik u petak na Twitteru.

U zanimljivoj analizi aktualnog stanja na bojišnici, Yi Xiong, ekonomist zadužen za Kinu u Deutsche Bank, navodi da se Peking ususret američkim predsjedničkim izborima u 2020. godini ukopava za produljeni rat, prenosi CNBC. “Mi mislimo da Kina ne cilja na brzo postizanje trgovinskog sporazuma, niti pokušava uzvratiti udarce punom snagom,” rekao je.

>>>Kina SAD-u: probudite se i pomirišite kavu

Slično je gledište prošlog tjedna iznio i Hu Xijin, uvijek dobro informirani urednik Partiji bliskog tabloida na engleskom jeziku Peopole’s Daily. On je na Twitteru objavio da su kineske vlasti 27. kolovoza donijele 20 direktiva za poticanje potrošnje u nastojanju da osnaže domaće tržište. “Kineska ekonomija se sve više pogoni iznutra, SAD-u je sve teže i teže Kinu pritisnuti na ustupke.”