Politika

Odbijanje Londona da predloži povjerenika priječi početak rada Komisije, izaziva pravila Unije

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i dalje ustraje pri tome da njezina ekipa počne s radom 1. prosinca i nakon što je Velika Britanija odbila imenovati kandidata za povjerenika, ali ne otkriva na koji će se način izvući iz nastale situacije.

“Ovo je situacija kakvu nikada ranije nismo imali. Riječ je o presedanu,”

Dana Spinant

Dana Spinant, glasnogovornica nove predsjednice Europske komisije, izjavila je na konferenciji za novinare da su dobili pismo od britanske vlade koje pozorno proučavaju, ističući da je London u tom pismu potvrdio da priznaje svoje obveze koje proizlaze iz članstva u EU-u i u kojem kaže da ne želi ometati proces formiranja Komisije.

>>>Von der Leyen će mandat odraditi iz sobička od 25 kvadrata na 13. katu Berlaymonta

Prema pravilima EU-a, svaka zemlja članica ima pravo i obvezu imati povjerenika u Europskoj komisiji. S obzirom da je Velikoj Britaniji produljen ostanak u EU-u do 31. siječnja sljedeće godine, ona bi također trebala imati povjerenika. Stoga je Ursula von der Leyen tražila od Londona da pošalje svoj prijedlog kandidata za povjerenika koji bi onda mogao proći kroz postupak saslušanja u Europskom parlamentu prije glasovanja na plenarnoj sjednici 27. studenoga.

Međutim, u srijedu navečer iz Londona je stiglo pismo u kojem se kaže da neće predlagati kandidata jer to nije u skladu s ustaljenom praksom da se u predizborno vrijeme imenuju kandidati za međunarodne položaje, uključujući i institucije EU-a. Prijevremeni izbori u Velikoj Britaniji će se održati 12. prosinca, što dovodi u pitanje predviđeni kalendar da se nova Komisija izglasa krajem studenoga i 1. prosinca preuzme dužnost. Očito je da premijer Boris Johnson ne želi da mu se u predizbornoj kampanji predbacuje da imenuje kandidata za povjerenika dok istodobno čvrsto inzistira na izlasku iz EU-a.

>>>Von der Leyen garantira EU minimalac, parlamentarno zakonodavstvo i opušteniju fiskalnu politiku

“Ovo je situacija kakvu nikada ranije nismo imali. Riječ je o presedanu”, rekla je Dana Spinant, dodajući da pravnici rade na pronalaženju rješenja i analizi situacije i dok se to ne obavi Ursula von der Leyen ne želi najavljivati što će poduzeti.

“Čim dovršimo analizu objavit ćemo koji su naši sljedeći koraci”, rekla je Spinant.

Glasnogovornica aktualne Komisije Mina Andreeva je dodala da “1. prosinca ostaje i dalje cilj i da se sada traži način kako to postići”.