Biznis i ekonomija

Odlični arhitekti, izvanserijski dizajneri, publika iz ‘čitavog’ svijeta: Dani Orisa u Lisinskom

“Činjenica je da se na mnogim nagrađivanim projektima arhitektura i dizajn međusobno povezuju u smislenu cjelinu te da je to niša koja je značajna za industrijske dizajnere. Dani Orisa svake godine ugošćuju arhitekte iz cijelog svijeta i više od 2 000 posjetitelja. Imamo dobru priliku za predstavljanje hrvatskog dizajna budući da se radi o veoma značajnom događanju. Sigurna sam da će naši članovi imati višestruku korist,” rekla je predsjednica Zajednice za industrijski dizajn HGK Silvia Jonjić povodom prvoga nastupa Zajednice, uz sufinanciranje Hrvatske gospodarske komore, na najvećem arhitektonskom događaju u regiji, Danima Orisa, koji se od 19. do 20. listopada održavaju u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovaj međunarodni arhitektonski simpozij organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture.

“Iznimno smo zadovoljni što smo uz veliku potporu i razumijevanje Hrvatske gospodarske komore naišli i na oduševljenje organizatora zbog činjenice da će hrvatski dizajneri biti predstavljeni na ovom arhitektonskom simpoziju,” rekla je Jonjić.

>>>DANI ORISA 19 – Izmjena programa

“Dani Orisa predstavljaju najveći arhitektonski simpozij u ovom dijelu Europe te nam je kao kući hrvatskog gospodarstva iznimno zadovoljstvo da će se ove godine ovdje predstaviti i Zajednica za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore na pažljivo osmišljenom zajedničkom izložbenom prostoru,“ rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić.

Divić je naglasila da je uloga dizajna vrlo važna jer daje dodanu vrijednost proizvodu, ali i da je za jačanje konkurentnosti nužna sinergija struke, dizajnera i proizvođača kao i kvalitetna promocija. „Dani Orisa su upravo mjesto gdje se susreću arhitektura, dizajn, umjetnost i struka te predstavljaju kvalitetnu platformu za promociju svih ovih srodnih struka,“ rekla je Divić.

Na izložbenom prostoru nastupaju Lilipop Design, Dizzconcept, Deez Product Design, Polymorph, Kamen Centar, CroStone, A1 Format, Ksenija Jurinec i Zrinka Nedeljković.

„Ovogodišnji Dani Orisa nastavljaju tradiciju osamnaest prethodnih izdanja simpozija. Odlični arhitekti, izvanserijski dizajneri, publika iz ‘čitavog’ svijeta, dobra atmosfera i, na kraju, ‘svakako do viđenja’. Velika svjetska imena arhitekture s Mariom Bottom na čelu, Nenom Kezićem i 3LHD-om iz Hrvatske, Brazila, Ujedinjene Kraljevine, Čilea,  i svakako šećer na kraju: slavni talijanski dizajner Piero Lissoni, kralj produkt dizajna. S Lissonijem ovi Dani Orisa postaju još relevantniji za dizajnersku struku i sve spomenuto pokazuje koliko su arhitektura i dizajn, pa zatim umjetničke suradnje, važne za kvalitetu naših prostora i time života,“ rekao je direktor Orisa Andrija Rusan.