Politika

Odlični bilateralni odnosi  Bugarske i Hrvatske

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegova bugarska kolegica Ekaterina Zaharieva u petak su razgovarali o bilateralnim odnosima i gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Bugarske. Ocijenili su da su ti odnosi tradicionalno i povijesno odlični, a da su gospodarski odnosi također sve bolji.

“Trgovinska razmjena je prošle godine povećana za 38 posto. Nadamo se da će se taj trend nastaviti”, kazao je Grlić Radman i dodao da se radi na daljnjem jačanju gospodarske suradnje i investicija, posebice u infrastrukturnim projektima i energetici.

Prema njegovim riječima, suradnja u infrastrukturi, energetici i digatalizaciji pokrivena je i Inicijativom triju mora – Baltičko, Jadransko i Crno more – a postala je “atraktivna” i za druge zemlje.

>>>Plenković i Radev razgovarali o ambicijama Hrvatske i Bugarske; Schengenu, eurozoni i OECD-u

Ministar i njegova gošća Zaharieva istaknuli su da je za bolju gospodarsku suradnju potrebna i bolja povezanost, podsjetivši da između Sofije i Zagreba nema izravnih zračnih linija.

Dvije zemlje dijele i identične vanjskopolitičke interese, a radi se o ulasku u Schengen i OECD te pristupanje eurozoni.

Suradnja u kulturi i obrazovanju je vrlo dinamična, kazala je Zaharieva i dodala da se hrvatski jezik i književnost uči u tri gimnazije u Sofiji i na tru bugarska sveučilišta. Katedra za bugarski jezik i književnost djeluju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.