Preporu─ŹenoTech

Odobravanje tro┼íkova ­čśŐ, virtualni revizor… ‘totalni neuspjeh’ u kontroli poslovanja | krah FTX-a

Sam Bankman-Fried; Foto: CNBC Television/YouTube

Proku┼íani ste─Źajni upravitelj unajmljen za sanaciju goleme kriptomjenja─Źnice FTX u prvom osvrtu na zate─Źeno stanje ne skriva ┼íok i nevjericu uz ocjenu da je tvrtka imala “totalni neuspjeh” u kontroli poslovanja i tro┼íkova.

>>>Eklipsa na tr┼żi┼ítu kriptovaluta | FTX

John Ray, imenovan glavnim direktorom FTX-a nakon ┼íto je 11. studenoga zapo─Źeo postupak insolventnosti, u sudskom je podnesku naveo da su neposredno identificirani propusti u nadzoru, sigurnosti i korporativnom upravljanju ve─çi od bilo ─Źega s ─Źim se susreo u svojoj 40-godi┼ínjoj karijeri, uklju─Źuju─çi tijekom znamenitog bankrota ameri─Źkog energetskog diva Enrona.

“Nikad u svojoj karijeri nisam vidio takav totalni neuspjeh u korporativnim kontrolama i tako potpun izostanak vjerodostojnih financijskih informacija,” napisao je Ray u podnesku predanom Okru┼żnom ste─Źajnom sudu u ameri─Źkoj saveznoj dr┼żavi Delaware.

Kontekst

FTX je kolabirao nakon otkri─ça da je tridesetogodi┼ínji utemeljitelj mjenja─Źnice, Sam Bankman-Fried, novac i polog klijenata zainteresiranih za me┼íetarenje i brzo boga─çenje kriptovalutama koristio za financiranje svojeg riziku sklonog (engl. hedge) fonda Alameda Research.

>>>S 26 milijardi na 1 $: totalna pomr─Źina bogatstva kripto fejkera Sama Bankmana-Frieda

Prema posljednjim informacijama, pulen je pronevjerio 10 milijardi dolara, oštetivši milijune malenih i na desetke velikih investitora.

Nevolje su zapo─Źele nakon ┼íto se uru┼íila vrijednost FTT-a, jedne od FTX-ov virtualnih valuta, ┼íto je okinulo stampedo u povla─Źenju novca tijekom kojeg je otkriveno da FTX nema kapitala.

“Top lista nadrealista”

Ray u prvom podnesku nije dostavio potpunu analizu zate─Źene situacije, ali je podcrtao neke od tragikomi─Źnih praksi koje je na Twitteru rezimirala upraviteljica novcem Genevieve Roch-Decter kroz sljede─çu listu.

  • nasumi─Źno aktivni menad┼żeri tro┼íkove su zaposlenicima odobravali ili uskra─çivali u aplikaciji za razmjenu tekstualnih poruka, i to emojima.

  • Alameda Research je isplatio milijardu dolara u osobnim zajmovima Bankmanu-Friedu i 543 milijuna dolara direktoru in┼żenjeringa Nishadu Singhu.

  • FTX je imao rudimentarno ra─Źunovodstvo. Ve─çina se odluka donosila na chatu, uz automatsko brisanje zapisa i tragova nakon odre─Ĺenog vremena.

  • FTX, ─Źija je vrijednost procijenjena na 32 milijarde dolara, nikad nije imao sastanak upravnog vije─ça. Isto vrijedi i za njegove podru┼żnice.

  • FTX nije imao sustav za upravljanje novcem. Uprava nije imala pojma koliko gotovine ima na raspolaganju, nije ─Źak ni znala gdje se sav novac nalazi.

  • FTX nije vodio odgovaraju─çu evidenciju o tome koga zapo┼íljava. Zaposlenici i izvo─Ĺa─Źi zajedno su se mije┼íali u razli─Źitim tvrtkama bez odgovaraju─çe dokumentacije o tome kako su provodili svoje vrijeme. Odre─Ĺene osobe nije mogu─çe prona─çi: ┼íto bi moglo zna─Źiti da su neki zaposlenici fiktivni.

  • Korporativna su sredstva kori┼ítena za kupnju privatnih nekretnina. Zaposlenici i izvr┼íni ljudi svoja su imena stavljali na domove kupljene sredstvima tvrtke.

  • Kripto koji su polo┼żili klijenti nije ─Źak ni evidentiran u bilanci. Izgledno je da se sva kriptoimovina slijevala u jedan sredi┼ínji fond koji se koristio za sva┼íta.

Virtualni revizor

Ray je tako─Ĺer naveo da su Alameda Research i FTX koristili revizora Prager Metisa, ra─Źunovodstvenu tvrtku bez fizi─Źke prisutnosti koja usluge pru┼ża u virtualnom svijetu metaverse platforme Decentraland.

Upravitelj je posljednje javne nastupe i izjave Bankman-Frieda karakterizirao kao “erati─Źne i zavaravaju─çe”.

>>>Najgori mjesec u povijesti bitcoina, ÔÇśpomorÔÇÖ oko 80.000 kriptomilijuna┼ía

FTX je u┼żivao povjerenje oko jednog milijuna korisnika u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama i jo┼í mnogo milijuna ┼íirom svijeta.

Svoje su udjele u kompanijama povezanima s Bankman-Friedom u posljednjim danima otpisali mnogi institucionalni i veliki investitori i hedge fondovi, uklju─Źuju─çi Temasek Holdings, koji je u shemi izgubio 275 milijuna dolara.

Domino efekt

Kolaps je okinuo i financijske regulatore ┼íirom svijeta, uz pozive na stro┼żu kontrolu i nadzor kriptotr┼żi┼íta u SAD-u, Brazilu, Singapuru, Indoneziji i drugdje.

Dionici na tr┼żi┼ítu, ulaga─Źi i pru┼żatelji usluga, istovremeno s velikom zebnjom promatraju domino u─Źinak FTX-a.

>>>Nastavlja se usud na tr┼żi┼ítu kriptovaluta | BlockFi

Primjerice, jedan je od velikih kripto igra─Źa, Genesis Global Capital, u srijedu zamrznuo isplate i nov─Źano poslovanje u odgovoru na “ekstremnu dislokaciju tr┼żi┼íta” potaknutu “gubitkom povjerenja u industriji uzrokovanog implozijom FTX-a”.

Grabancija┼í je ÔÇśliveÔÇÖ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here