PolitikaPreporučeno

Održan šesti trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i savezni predsjednik Republike Austrije dr. Alexander Van der Bellen održali su redoviti godišnji trilateralni sastanak.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što sam bila domaćinom šestog po redu trilateralnog sastanka između Hrvatske, Austrije i Slovenije i to upravo u našem divnom kraljevskom gradu Šibeniku”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi nakon sastanka. Sastanak je dodatna potvrda vrlo dobrih odnosa triju država i dokaz, kako bez obzira na određena otvorena bilateralna pitanja i dalje odlično surađujemo, istaknula je te dodala kako su teme ovogodišnjeg sastanka bile budućnost Europske unije, jugoistok Europe, Inicijativa triju mora te klimatske promjene.

Borut Pahor, Kolinda Grabar-Kitarović i Alexander Van der Bellen; Foto: Ured Predsjednice

Vezano uz budućnost Europske unije, Predsjednica je navela kako su najviše razgovarali o najaktualnijim temama, što uključuje Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, Brexitu, Višegodišnjem financijskom okviru te hrvatskom pristupanju Schengenu i eurozoni. Nadalje, kazala je kako je prilikom razgovora iskazana potpora euroatlantskim integracijama zemalja jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na što skorije otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom kao i dobivanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

>>>Radman: otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u listopadu

„Naše tri države su također članice Inicijative triju mora, kojoj je cilj osnažiti političku, ekonomsku i infrastrukturnu suradnju u Srednjoj Europi s naglaskom na koheziju, povezanost i konkurentnost“, navela je Predsjednica.

Osvrnuvši se na klimatske promjene, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je predanost nastavku provedbe Pariškog sporazuma te kako su razgovarali o predstojećem Summitu o klimatskim promjenama kojem će domaćin biti Glavni tajnik UN-a kao i o Summitu UN-a o održivom razvoju u New Yorku ove jeseni, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.