Biznis i ekonomijaPreporučeno

Odstupanje od pravila tržišnog natjecanja u paneuropskoj strategiji za poljoprivrednike: HPK

Janusz Wojciechowski; Foto: European Union

Krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca održalo je online sastanak s europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim s kojeg je poručeno kako treba osigurati samodostatnost poljoprivrede te ojačati proračun, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Na sastanku koji je održan u srijedu, predsjednik HPK Mladen Jakopović je prezentirao stanje u Hrvatskoj te mjere koje je donijela Vlade.

Jedan od programa će omogućiti privremeno povlačenje proizvoda s tržišta u trajanju od najmanje 2 do 3 mjeseca, a maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Ta će mjera, kako se navodi, dovesti do smanjenja dostupne ponude na tržištu i dugoročno uravnotežiti tržište.

Povjerenik za poljoprivredu Wojciechowski je naglasio kako se posljedice krize zbog korona virusa sve više osjećaju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru zbog čega je Europska komisija (EK) odlučila poduzeti brze mjere, uz one već poduzete.

>>>Brige o novcu na sastanku Wojciechowskog i hrvatskih poljoprivrednika

Objavljen je, kako je kazao, novi paket mjera za podršku najugroženijim poljoprivredno-prehrambenim sektorima.

“Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, ne smijemo ovisiti o uvozu, te je važno ojačati proračun. Isto tako važno je osigurati da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka”, kazao je Wojciechowski.

Naveo je i kako svake godine EU ima oko 400 milijuna eura rezervi za poljoprivredu koje se ne koriste, a potrebno je osnovati i poseban fond.

>>>Tomašić kroz prepisku s EK potvrdila da RH neće izgubiti 15 milijuna eura za poljoprivrednike

“Poljoprivreda mora biti u centru Marshallovog plana jer bi poljoprivreda mogla smanjiti nezaposlenost”, kazao je napominjući kako je potrebno dodatno promovirati i agroturizam jer će nakon krize građani htjeti više boraviti u ruralnim objektima u prirodi.

Iznimno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja

Mjere najavljene kao daljnji odgovor na krizu uzrokovanu korona virusom uključuju pomoć za privatno skladištenje, prilagodljivost programa potpore tržištu te iznimno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja u EU, navodi se u priopćenju.

Komisija tako predlaže dodjelu pomoći za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslaca, sira) i mesnih proizvoda (goveđe, ovčje i kozje meso). Taj će program omogućiti privremeno povlačenje proizvoda s tržišta u trajanju od najmanje 2 do 3 mjeseca, a maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Ta će mjera, kako se navodi, dovesti do smanjenja dostupne ponude na tržištu i dugoročno uravnotežiti tržište.

>>>Mjere podrške Vlade hrvatskom poljoprivredniku, ribaru i selu: COVID-19

Vezano uz prilagodljivost programa potpore tržištu, Komisija će uvesti fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu vina, voća i povrća, maslinovog ulja, pčelarstva i školskog programa EU (mlijeko, voće i povrće).

To će omogućiti preusmjeravanje prioriteta financiranja na mjere upravljanja krizama za sve sektore.

Žurni postupak usvajanja

Mjera odstupanja od pravila tržišnog natjecanja će biti primjenjiva na sektor mlijeka, cvijeća i krumpira. Tim će se sektorima omogućiti da zajednički poduzimaju mjere za stabilizaciju tržišta. Primjerice sektoru mlijeka bit će omogućeno zajedničko planiranje proizvodnje mlijeka, a sektoru cvijeća i krumpira omogućiti će povlačenje proizvoda s tržišta.

Komisijin cilj je da mjere budu usvojene do kraja travnja, a prethodno će se države članice morati konzultirati i glasati o tim mjerama koje su podložne promjenama, kazao je Jakopović napominjući kako će detalji biti poznati u trenutku konačnog usvajanja.

>>>Direktor Maerska drži da pravila tržišne utakmice priječe stvaranje europskih ‘šampiona’

HPK, kako je rekao, podržava stav predsjednika Cope Joachima Rukwied-a da je potrebno koristiti krizne rezerve kako bi se dobilo više novca.

HPK pozdravlja i mjere poput privatnog skladištenja, a važnim drže i ranije odluke vezane za prijelazno razdoblje bez promjena u proračunu i u mjerama u odnosu na prošlo programsko razdoblje.