PolitikaPreporučeno

Ograničeno strateško povlačenje, ‘pakao u Bahmutu’

Foto: The Guardian/YouTube

Status grada Bahmuta, jedne od najsnažnijih ukrajinskih utvrda koja ruskim napadima odoljiva od ožujka 2022. godine u ponedjeljak je nejasan i neizvjestan uz proturječne obavještajne procjene i medijska izvješća.

Zapovjednik ukrajinskih snaga u Bahmutu, Volodimir Nazarenko, u nedjelju je na društvenoj platformi Telegram napisao da “nema odluke ili naredbi povezanih s povlačenjem” i da se “obrana drži”.

>>>Bitka za Bahmut

Situaciju u urbanom središtu i predgrađu opisao je kao “vrlo sličnu paklu”, što vrijedi “za čitavu istočnu frontu”.

Plaćenici Wagnera u posljednjim su danima objavili niz videozapisa koji sugeriraju da su branitelji potisnuti u sjeverozapadne dijelove grada i da njihova opskrba ovisi o pontonskim mostovima.

Informaciju su u međuvremenu potvrdili neovisni izvori, uključujući France24.

Strateške procjene, analize   

Analitičari američkog think-tanka Institut za istraživanje rata (ISW) u nedjelju su rekli da u Bahmutu postoje naznake “ograničenog taktičkog povlačenja” Ukrajinaca, ali da je prerano suditi o namjerama Kijeva i potencijalnoj kapitulaciji te da bi iscrpljivanje ruskih snaga moglo otvoriti put protuofenzivi.

“Nije izgledno da će se ukrajinske snage u jednom mahu povući iz Bahmuta, one bi mogle tražiti postupno borbeno nazadovanje s ciljem iscrpljivanja ruskih snaga kroz nastavak urbanog ratovanja.”

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Američki tajnih za obranu Lloyd Austin u ponedjeljak je ponovio gledište Pentagona da je Bahmut od simboličkog a ne strateškog značaja i da njegov pad ne bi značio daljnji zamašnjak u ruskoj invaziji.

“Mislim da je više od simbolične nego strateške i operativne vrijednosti,” rekao je tijekom razgovora s novinarima u Jordanu. “Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi preokrenuli plimu u ovoj borbi,” dodao je prema citatu CNBC-a.

>>>Prigožin objavio zapis zarobljenih mladića, pozvao Zelenskog da spasi živote i evakuira Bahmut

Ukrajina je pak javno prepoznala da obrana Bahmuta iscrpljuje ljudstvo zbog čega ruski dužnosnici, stratezi i punditi vjeruju da će probojem brane otvoriti put osvajanju čitavog Donbasa.

Rusija je u Ukrajini razmjestila oko 100.000 od 300.000 mobiliziranih vojnika.

Pritisak

Posljednje vijesti i izjave sugeriraju rast pritiska širom oblasti Donjeck.

“Kroz noć, Rusi su lansirali raketne udarne na Kramatorsk i uništili školu,” rekao je ukrajinski upravitelj oblasne vojne administracije, Pavlo Kirilenko.

>>>‘Kritična situacija’, svirka Wagnera – promišljanja o povlačenju, kapitulaciji Bahmuta | VIDEO

Jedna je osoba ozlijeđena u granatiranju Vuledara gdje su oštećene administrativne i stambene zgrade, kulturne institucije i kuće. Streljivo je padalo i na selo Dačne.

“U Avdivki granatiranje se nastavilo kroz noć u starim i središnjim dijelovima grada – bez žrtava,” naveo je upravitelj.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (5)

  1. […] Ograničeno strateško povlačenje, ‘pakao u Bahmutu’ 06/03/2023 […]

  2. […] su izvori tijekom vikenda procjenjivali ili javljali da je u tijeku “ograničeno strateško povlačenje” ukrajinskih snaga no Zelenskij je u ponedjeljak u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji rekao da je zajedno s […]

  3. […] Proglas stiže nakon frenetičnog i neizvjesnog vikenda tijekom kojeg su pojedini izvori javljali da Kijev promišlja ili provodi strateško povlačenje. […]

  4. […] Proglas stiže nakon frenetičnog i neizvjesnog vikenda tijekom kojeg su pojedini izvori javljali da Kijev promišlja ili provodi strateško povlačenje. […]

  5. […] >>>Ograničeno strateško povlačenje, ‘pakao u Bahmutu’ […]

Comment here