Biznis i ekonomijaPreporučeno

Oko 15 bolnica s plaćanjem kasni više od 365 dana, dug prešao 4,1 milijardu kuna | HGK

Prema podacima 40 veledrogerija, članica Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK, ukupni dug bolničkog i ljekarničkog sustava na 31.01.2021 prešao je 5,2 milijarde kuna (dug bolnica na 31. siječnja 2021. iznosio je 4,1 milijardu kuna, dok je procijenjeni dug HZZO prema ljekarnama premašio 1,1 milijarde kuna). Stoga veledrogerije upozoravaju da možemo ponovo očekivati poremećaje u sustavu opskrbe lijekovima, ako ne bude hitne reakcije od strane resornih ministarstava

>>>Dugovi bolnica prema veledrogerijama rastu za više od 220 milijuna kuna mjesečno | HGK

“Bolnički dugovi su i ove godine nastavili rasti dinamikom od oko 230 milijuna kuna mjesečno pa se ponovo suočavamo s razinom duga koji ugrožava poslovanje veledrogerija, izvršenje njihovih obaveza prema dobavljačima te normalnu opskrbu lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom,” istaknuo je predsjednik Udruženja Tomislav Kulić, podsjetivši da je prošle godine bolnički sustav prema veledrogerijama generirao dug od skoro 3 milijarde kuna koji je djelomično saniran u tri navrata, s ukupnim iznosom od 2,24 milijarde kuna.

Iako su veledrogerije redovno informirale resorna ministarstva o daljnjem rastu duga i pozivale na dogovor oko izrade otplatnog plana i definiranje daljnje dinamike plaćanja još uvijek nisu dobile službeno očitovanje.

Rokovi plaćanja iznad 365 dana

Unatoč sanaciji iz studenog 2020. oko 15 hrvatskih bolnica ponovo ima rokove plaćanja iznad 365 dana i već su suočene s uvjetovanom isporukom lijekova i opreme od nekih veledrogerija. Za očekivati je da će dio veledrogerija osim uvjetovanja isporuke plaćanjem pokrenuti tužbe i ovršne postupke prema bolnicama u nemogućnosti naplate svojih potraživanja.

Dodatno, rokovi plaćanja HZZO-a ljekarnama prešli su 120 dana čime su zakonski rokovi premašeni dvostruko. To predstavlja dodatni teret veledrogerijama i udar na njihovu likvidnost jer je najveći dio toga duga završio upravo kod njih, nametnuvši im tako ponovno ‘nemoguću misiju’ osiguravanja financijske stabilnosti zdravstvenog sustava.

„Kako bi se osigurala normalna isporuka lijekova u narednom periodu potrebno je pod hitno osigurati 2 milijarde kuna dodatnih sredstava za bolnice te rokove plaćanja HZZO-a prema ljekarnama svesti u zakonske. Plan otplate preostalih dugova i definiranje plaćanja u narednom periodu imperativ je kako bi se osigurala normalna opskrba lijekovima i opremom tokom 2021.“, poručuje Kulić i dodaje kako  veledrogerije godinama uporno skreću pažnju na nužnost reformskih mjera i pronalazak trajnog, održivog modela za zdravstvo.

>>>Beroš najavio ‘nekakvo rješenje’ za gorostasni dug veledrogerijama, ozbiljnu reformu zdravstva

To je najavljeno i od strane resornih ministarstava prošle godine u srpnju, no nikakvi reformski zahvati nisu poduzeti, dug je nastavio rasti, a zdravstveni sustav će, procjenjuju iz Udruženja HGK, ove godine imati manjak od oko 10 milijardi kuna. Naime, toliko nedostaje u proračunu ove godine samo za podmirenje obaveza prema dobavljačima lijekova i opreme, dodatne covid troškove te podmirenje tužbi liječnika za krivo obračunatu osnovicu i prekovremeni rad.