PreporučenoTech

Okrug u Texasu prisiljen na skladištenje mrtvih u kamionskim prikolicama: COVID-19

Texas je u srijedu zabilježio rekordnih 197 smrti izazvanih koronavirusom SARS–CoV-2, što je vlasti u jednom okrugu prisililo na skladištenje mrtvih tijela u kamione hladnjače, javlja Reuters.

>>>5 tisuća mrtvih tjedno, gubitak kontrole i ‘mobilne mrtvačnice’: koronavirus u SAD-u

Istog je dana zabilježen i rekord u hospitalizacijama, u bolnicama je završilo 10,893 osoba.

Texas i Florida ponovno stežu protuepidemijske mjere, ugostitelji u šoku

Ponajveće žarište je okrug Hidalgo smješten na krajnjem jugu Texasa uz granicu s Meksikom. Broj slučajeva je tamo porastao za 60% u tjedan dana, broj mrtvih se udvostručio i popeo na 360.

“Mi taj virus, to ždrijebe, moramo uhvatiti lasom, smanjiti brojke i vratiti kontrolu,” rekao je lokalni sudac Richard Cortez, demokrat i najviši dužnosnik okruga. “Zato što su naše bolnice – one su ratne zone, one se sada uistinu muče”.

>>>Masovna grobnica za umrle od koronavirusa u New Yorku: VIDEO

Cortez je građanima naredio da ostanu kod kuće, prkoseći Gregu Abbottu, republikanskom guverneru Texasa koji drži da lokalne vlasti nemaju ovlasti za izricanje takvih mjera. Sudac pak kaže da je broj mrtvih prevelik a liste čekanja od dva tjedna za spaljivanje tijela u krematorijima predugačke, zbog čega je okrug prisiljen koristiti pet kamiona hladnjača, svaka s kapacitetom privremene pohrane do 50 mrtvih.