Biznis i ekonomijaPreporučeno

Olimpijske žrtve seksualnog grabežljivca Nassara dobile odštetu od 380 milijuna dolara

Larry Nassar; Foto: Michigan Attorney General's office

Žrtve Larryja Nassara (58) – pedofila, seksualnog grabežljivca i bivšeg liječnika američkog gimnastičarskog tima – dobile su u ponedjeljak nakon petogodišnje sudske bitke 380 milijuna dolara odštete od Olimpijskog i paraolimpijskog odbora (USOPC) i krovne Udruge gimnastičara (USAG).

>>>‘Pojebi, unaprijedi, daj otkaz’: visokotiražni Bild ostao bez glavnog urednika

Nagodba će obešteti žrtve među kojima su olimpijskim zlatom okrunjene Simone Biles, Aly Raisman i McKayla Maroney. Prema sudskom podnesku odštetu je tražilo više od 500 žrtava.

Trauma

“USAG duboko žali zbog trauma i boli koje su Preživjele iskusile kao rezultat djelovanja i nedjelovanja ove organizacije,” napisala je u izjavi direktorica udruge Li Li Leung.

Kao dio nagodbe USOPC i USAG također su pristali pojedine žrtve imenovati u upravne odbore gdje će one raditi na novim politikama s ciljem sprječavanja budućeg zlostavljanja. Organizacije su za navedenu svrhu odvojile pet milijuna dolara, rekli su odvjetnici pojedinih optužiteljica.

>>>Jane Doe No. 5: R. Kelly je snimao sav naš seks, prljanje lica izmetom

“Ova je nagodba o hrabrim preživjelima koje su istupile, ove organizacije prisilile na slušanje i zatražile promjenu,” rekla je predstavnica nekoliko desetaka zlostavljanih gimnastičarki, Michelle Simpson Tuegel.

Kontekst

Nassar je osamnaest godina služio kao glavni liječnik olimpijskih gimnastičarki. U 2017. osuđen je na 60 godina zatvora zbog posjedovanja dječje pornografije. Godinu kasnije dva su ga suda u Michiganu u odvojenim presudama za zlostavljanje djevojaka osudila na 175 i 125 godina zavora.

>>>‘Silovao me, vezao za klecalo, šibao bičem…,’ Esmé Bianco pokrenula tužbu protiv Marilyn Manson

Nagodbe će USAG-u omogućiti da izađe iz insolventnosti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Olimpijske žrtve seksualnog grabežljivca Nassara dobile odštetu od 380 milijuna … 14/12/2021 […]

Comments are closed.