Biznis i ekonomija

Olli Rehn napustio pozornicu, Jeroen i Kristalina u finalu izbora za top poziciju MMF-a

Europske vlada će danas pokušati izabrati budućeg šefa ili šeficu Međunarodnog monetarnog fonda između dva preostala kandidata, Nizozemca Jeroena Dijsselbloema i Bugarke Kristaline Georgieve.

Izbor se suzio nakon prvog kruga glasanja koje je u petak rezultiralo povlačenjem kandidature finskog guvernera središnje banke Ollija Rehna i španjolske ministrice ekonomije Nadie Calviño. Iz utrke se dan prije, u četvrtak, povukao friški šef Euroskupine (ministara financija), Portugalac Mario Centeno.

>>>Arhitekt mjera štednje i mjeritelj javnog duga Olli Rehn priželjkuje mjesto guvernera ECB-a

Bivši šef Euroskupine Dijsselbloem jedan je od ključnih krojača političkih i gospodarskih smjernica iz razdoblja dužničke krize. On je zajedno s MMF-om uvjetovao iskupljenja Grčke, Cipra i španjolskih banaka mjerama štednje i strukturnim reformama za pamćenje te danas nema potporu zemalja koje su iskusile njegovu politiku.

Georgieva je 65-godišnja izvršna direktorica Svjetske banke s dugom karijerom u toj, MMF-u komplementarnoj organizaciji. Činjenica da se ona našla u zadnjem krugu izbora sugerira da su dionici zbog njezina imenovanja spremni izmijeniti pravila što nalažu da lider MMF-a mora imati manje od 65 godina.

Natječaj za poziciju je otvoren do 6. rujna kandidatima iz čitavog svijeta, ali je nepisano pravilo da dužnost preuzimaju europski stručnjaci.

Bivši šef Euroskupine Dijsselbloem jedan je od ključnih krojača političkih i gospodarskih smjernica iz razdoblja dužničke krize.

Sjever, istok i jug

Ususret drugom krugu glasanja zemlje na sjeveru Europe preferiraju Dijsselbloema, dok su jug i istok skloniji Georgievoj, izjavio je europski službenik za Reuters.

Današnje glasanje je inicirala Francuska čiji ministar financija Bruno Le Maire koordinira postupkom nakon što se neformalni kompromis pokazao nemogućim. Mjesto će dobiti kandidat koji osvoji najmanje 55% glasova predstavnika 28 članica EU-a pod uvjetom da oni predstavljaju najmanje 65% poste populacije EU-a.

>>>MMF pozvao Hrvatsku na nastavak reformi: ‘mirovinski i zdravstveni sustavi nisu održivi’

“Matematička je vjerojatnost da danas nitko ne bude izabran,” rekao je jedan od službenika uključenih u proces. “Ali ja mislim da će na kraju dana, nakon puno uvrtanja ruku, oni izaći s jednim” kandidatom.

Obuzeta pripremama za brexit, Britanija je propustila imenovati svog kandidata zbog čega je danas neuspješno zatražila odgodu glasanja, doznaje Reuters.