PolitikaPreporučeno

‘Oni su mali, ali su veliki, odnosno,’ ima ih puno i svi bi u Europski parlament

Liste za Europski parlament, njih 31, kandidirale su poznate i manje poznate političke stranke, nekima od njih izbori 26. svibnja bit će prvi na koji uopće izlaze.

Od javnosti dobro poznatih stranaka, na izbore samostalno idu HDZ, SDP, Most NL, Živi zid, HNS, stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, HSLS, Čačićevi Reformisti, Start Dalije Orešković, Snaga, SDSS Milorada Pupovca i Hrvatska demokršćanska stranka.

Biračima se nudi i šest koalicijskih listi: Amsterdamske koalicije u kojoj je sedam stranaka, stranke Pametno i Unije Kvarnera, Hrvatskih suverenista čiju listu nosi Ruža Tomašić, Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a. Zajedničku listu kandidirali su Politička platforma Možemo! i stranke Nova ljevica i ORaH, te Radnička fronta i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

Nezavisni Kolakušić i Petir

Za Europski parlament natječu se samo dvije nezavisne, odnosno liste grupe birača čiji su nositelji sudac Mislav Kolakušić i europarlamentarka i bivša HSS-ovka Marijana Petir koja je Državnom izbornom povjerenstvu posljednja predala svoju kandidaturu nakon što je, kako ističe, u manje od dva dana uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa, od potrebnih pet tisuća.

>>>Paneuropski detalji o dobitnicima i gubitnicima europskih izbora

Na samostalan izlazak odlučila se nakon što se nije uspjela dogovoriti s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem koji je zahtijevao da uđe u HDZ da bi mogla biti na njihovoj listi.

Ljubojević: Prvi Srbin u Europskom parlamentu

Od manjih, dijelu javnosti poznatih stranaka, mjesto u Europskom parlamentu žele Zelena lista bivšeg HSS-ovca Nenada Matića, Autohtona Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, stranka Blokirani.

Uz Pupovčev SDSS, izbornu sreću okušat će i Demokratski savez Srba. “Bili bi zadovoljni da dobijemo prvog Srbina u Europskom parlamentu”, priznaje glavni tajnik DSS Siniša Ljubojević.

Pluralizam

Izbornu sreću okušat će i široj javnosti malo poznate stranke: Zagorska stranka za Zagreb, Stranka hrvatskog zajedništva, Pokret za modernu Hrvatsku, Hrvatska stranka reda, Hrvatska braniteljska pučka stranka, Slobodna Hrvatska, Slobodarska stranka Hrvatske, Moja voljena Hrvatska, Hrvatska demokratska stranka.

>>>Ukupna zastupnička ‘crkavica’ od oko 100 tisuća kuna mjesečno i još 9 činjenica o izborima za EP

Dio njih, poput Slobodarske stranke Hrvatske, prvi put izlaze na izbore. “Zadovoljni smo što smo se prvi put organizirali i došli na izbore, vidjet ćemo dalje”, rekao je Miro Matijević iz te stranke upitan za izborna očekivanja.

Jesu li sve zaprimljene kandidacijske liste pravovaljane, DIP će odlučivati na sjednici koja počinje u srijedu prijepodne, utvrdit će i zbirnu listu čijom će objavom početi službena izborna promidžba za Europski parlament.