PolitikaPreporučeno

Opasnost od nuklearnog rata je ozbiljna, stvarna: Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je upozorio Zapad da ne podcjenjuje povećane rizike od nuklearnog sukoba u kontekstu rata u Ukrajini i ocijenio kako NATO “u suštini” sudjeluje u posredničkom (engl. proxy) ratu s Rusijom kroz snabdjevenije Kijeva oružjem.

Ministar je u iscrpnom intervju emitiranom na državnim televizijama rekao da jezgra svakog sporazuma o okončanju sukoba u Ukrajini naveliko ovisi o stanju na bojišnici.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Upitan o značaju odvraćanja od Trećeg svjetskog rata i može li se aktualna situacija usporediti s Kubanskom raketnom krizom u 1962. godini kada je malo nedostajalo do usuda i “uzajamnog zajamčenog uništenja (engl. Mutual assured destruction), diplomat je odgovorio da Rusija ostaje vjerna principu izbjegavanja nuklearnog rata pod svaku cijenu.

“To je naša ključna pozicija na kojoj temeljimo sve. Sada su rizici znatni,” rekao je. “Ne bih te rizike želio umjetno uzdignuti. Mnogi bi to željeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I mi to ne smijemo podcijeniti.”

Ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od 1945. godine, u dva je mjeseca uzela živote tisuća ljudi, pojedini su gradovi i sela sravnjeni sa zemljom, raseljeni su milijuni.

>>>Medvjedev pozvao na ‘zdrav razum’, uputio izravnu nuklearnu prijetnju Finskoj i Švedskoj

Moskva svoju akciju nazva “specijalnom vojnom operacijom” čiji je cilj zaštita stanovništva s ruskim jezikom, “denacifikacija” i demilitarizacija susjeda. Zapad drži da je riječ o lažnom povodu, ratu agresije i neprovociranom imperijalnom izletu predsjednika Vladimira Putina.

Legitimni ciljevi

Lavrov je u razgovoru branio akcije Moskve i Washington okrivio za izostanak dijaloga. “Sjedinjene Američke Države praktički su prekinule sve kontakte samo zato što smo mi obvezani braniti Ruse u Ukrajini,” rekao je, ponavljajući prijeporni casus belli.

U osvrtu na zapadnjačku oružanu pomoć Ukrajini, koja uključuje američke protutenkovske rakete Javelin, oklopna vozila i napredne bespilotne letjelice, ministar je ocijenio da je riječ o kalkuliranim mjerama čija je svrha produljiti, umjesto okončati sukob.

>>>Moćni ruski raketni sustav Iskander-M na 60 kilometara od ukrajinske granice | VIDEO

“Ta će oružja biti legitimni ciljevi ruske vojske u kontekstu specijalne operacije,” rekao je.

“Skladišta u zapadnoj Ukrajini bila su naciljana više nego jednom. Kako može biti drugačije? NATO je, u suštini, angažiran u ratu s Rusijom preko posrednika i naoružava tog posrednika. Rat znači rat.”

Ministar je komentirao i mirovne pregovore, rekavši da kijevske vlasti ne pregovaraju u dobroj vjeri i da predsjednik Volodimir Zelenskij, bivši glumac, poput britanskog premijera Borisa Johnsona zabavlja javnost umjesto da se posveti pregovorima.

>>>Na Istoku i Zapadu prve žrtve propagandnog rata | ‘ruska vojna operacija’ u Ukrajini

“Oni su na neki način slični u svojim sposobnostima da glume za galeriju. Primjerice, oni imitiraju pregovore,” rekao je prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima