Biznis i ekonomija

Operativna dobit Agrokora u 2018. veća za 22 posto, prihodi manji za 1,8 posto: godišnje izvješće

Foto: media kit

Izvanredna uprava Agrokora objavila je revidirane konsolidirane rezultate Grupe Agrokor za 2018. godinu. Opseg konsolidacije obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj, a financijski izvještaji su izrađeni na način da pretpostavka vremenski neograničenog poslovanja nije zadovoljena (“non-going concern”), navodi se u obavijesti objavljenoj na stranicama koncerna.

Grupa Agrokor je u 2018. godini ostvarila snažan rast operativne dobiti koja je na kraju godine iznosila oko 2,4 milijarde kuna, što je za 22 posto ili 427 milijuna kuna više nego u godini ranije. Takav rast operativne dobiti izravan je rezultat mjera restrukturiranja koje su u svim poslovnim segmentima Grupe poduzete i na prihodovnoj i na troškovnoj strani. Najveći generator rasta operativne dobiti Grupe bio je poslovni segment Maloprodaja i veleprodaja odnosno društva Konzum i Mercator. Naime, operativna dobit cijelog poslovnog segmenta Maloprodaja i veleprodaja rasla je u odnosu na godinu ranije za čak 681 milijun – sa 513 milijuna na 1,2 milijarde kuna, što predstavlja rast od čak 133 posto.

Prihodi manji za 1,8 posto

Grupa je u 2018. godini ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u godini ranije. Najveći utjecaj na smanjenje prihoda Grupe imali su poslovni segment Poljoprivreda uslijed smanjenog obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i smanjenim tržišnim cijenama tovljenika i polutvrdog sira, te segment Maloprodaje i veleprodaje.

Grupa je u 2018. godini ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u godini ranije.

Segment Maloprodaje i veleprodaje je u 2018. godini ukupno uprihodio 29 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,9 posto manje nego godinu ranije. Do smanjenja prihoda je došlo zbog otvaranja novih prodajnih površina konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori. Gubitak prihoda od zatvaranja neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma nadoknađen je snažnim rastom prihoda na razini „isto za isto“ u iznosu od 5,7 posto.

>>>Preuzmite ili pročitajte prezentaciju poslovnih rezultata Agrokor Grupe za 2018.

Prehrana je poslovni segment koji je pridonio rastu konsolidiranih prihoda Grupe Agrokor, dok je operativna dobit segmenta bila tri posto veća nego godinu ranije i iznosila je ukupno 1,2 milijardi kuna. Najveći porast operativne dobiti je imao podsegment Sladoled i smrznuta hrana.

Ukupni prihodi poslovnog segmenta Prehrana bili su za 106 milijuna kuna manji nego u 2017. godini, a utjecaj na to je imao blagi pad prihoda segmenta pića najvećim dijelom zbog smanjenja volumena distribucije, te pad prihoda u Dijamantu zbog vrlo niske prodajne cijene ulja na tržištu u Srbiji tijekom 2018. godine.

Izniman pad cijene tovljenika i polutvrdog sira

Poslovni segment Poljoprivrede je u 2018. godini imao poslovne prihode od 2,34 milijarde kuna što je za 535 milijuna kuna manje nego godinu ranije. Agrokor je cijelu godinu izvještavao kako se u segmentu Poljoprivrede suočio s iznimnim padom cijena tovljenika i polutvrdog sira. Istodobno, smanjenje prihoda je posljedica značajnog smanjenja aktivnosti trgovanja poljoprivrednim kulturama koje se u 2017. godine obavljalo u društvu Agrokor trgovina, dok od 2018. posluje u sastavu PIK Vinkovaca.

To je imalo utjecaja i na smanjenje operativne dobiti cijelog segmenta Poljoprivreda, koja je u 2018. godini iznosila 113 milijuna kuna. Negativan utjecaj ublažen je sustavnim upravljanjem troškovima i njihovom optimizacijom, a ostvarene su i znatne uštede na troškovima sirovina i materijala.

Ispunjeni svi ciljevi Izvanredne uprave u 2018.

Izvanredna uprava Agrokora je u 2018. godini ispunila sve ciljeve koji su joj bili u glavnom fokusu. Postignuta je nagodba vjerovnika te su započele pripreme za implementaciju nagodbe koja je uspješno provedena u prvom tromjesečju 2019. godine. Stabilizirano je financiranje Grupe kroz osiguravanje produženja SPFA kredita i pripreme za refinanciranje. Povećana je profitabilnost Grupe koje je rezultiralo rastom operativne dobiti od 22 posto u odnosu na 2017. godinu, a uspješno je obavljen zadatak ponovnog stjecanja povjerenja kupaca i partnera.

Već započeti procesi refinanciranja SPFA kredita, operativnog restrukturiranja i razrade nove strategije Fortenova grupe, prioriteti su kompanije za 2019. godinu, piše u obavijesti Grupe.