PolitikaPreporučeno

Oporba ujedinjena u pozivu na prijevremene izbore | pad ministra Horvata

Darko Horvat; Foto: European Council

Lijeva, desna, liberalna ili zelena, oporba je u ponedjeljak uputila zajednički, gotovo jednoglasni poziv na prijevremene izbore nakon što je Uskok uhitio dužnosti razriješenog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata i izvijestio o istrazi navodno pokvarenih službenika i dužnosnika koji su, u parafrazi priopćenja, bespovratni novac proizvoljno lifrali svojim prijateljima, poznanicima, bližnjoj i daljnjoj rodbini – iz osobne koristi i bez kriterija.

>>>USKOK: Horvat i drugi ‘zbog osobne ili interesne povezanosti’ dodijelili 2.655.595 kuna

Oporba je zdušno osudila i izjave premijera Andreja Plenkovića koji je neposredno po uhićenju aludirao na zavjeru, propitivao rad Državnog odvjetništva i još jednom pokazao poriv da se od zbilje sakrije visoko u kulu od slonovače.

USKOK je u subotu u večernjim satima objavio prve pojedinosti iz istrage protiv šestero hrvatskih državljana koji su protupravno, “zbog osobne ili interesne povezanosti” i na teret Državnog proračuna RH isplatili 2.655.594,99 kuna.

VIŠE

“Oporba na ovom pitanju treba pokazati visoki stupanj odgovornosti, a to je da svi zajedno idemo prema cilju da dođe do prijevremenih izbora i da na taj način pokažemo građanima da nije normalna država u kojoj se hapse ministri,” rekao je u ponedjeljak zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Mišel Jakšić.

>>>Grbin pozvao na prijevremene izbore | uhićenje ministra Horvata

“Na sve ostalo o čemu se priča ne bih trošio vrijeme jer su lokalni izbori pokazali snagu SDP-a i dobili smo više nego prije četiri godine. Mi smo već pobjeđivali HDZ, a neki drugi su ih dovodili na vlast,” dodao je u komentaru izjava glavnog tajnika Mosta nezavisnih lista Nikole Grmoje koji je na odvojenoj tiskovnoj konferenciji propitivao gledišta i odlučnost u dijelu oporbe.

Kalkulacije, informacije o potpredsjedniku Miloševiću

Zastupnik se osvrnuo i na medijska izvješća da je Uskok u posljednji trenutak odustao od uhićenja Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade zaduženog za socijalna pitanja te ljudska i manjinska prava iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

>>>‘Moralan i častan’ Milošević ponudio mandat, Pupavac podržao Vladu – utvrđivanje činjenica

“Jako smo zabrinuti zbog informacija da je došlo do nekih kalkulacija,” rekao je Jakšić, ujedno i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, pa najavio tematsku sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravilo “kako pucaju mjere i kakvi pritisci prema pravosuđu postoje.”

“Premijer Plenković je imao vrlo ružan nastup prema DORH-u i USKOK-u,” rekao je. “Ako se pokaže točnim da se od uhićenja Miloševića odustalo u zadnji tren zbog političkog pritiska mislim da je to loša poruka da netko kalkulira što bi se zbog nečega moglo događati u Vladi,” ocijenio je. “Mislim da kriminal, pa makar i HDZ-ov, ima ime i prezime i ne bi se trebao povezivati s funkcioniranjem Vlade ako nekog uhite,” zaključio je.

“Zeko hop” manevar Hrvoja Zekanovića

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin također je ocijenila da prijevremeni izbori nemaju alternativu.

“Ovakva je situacija neizdrživa i neodrživa. Ponavljam, smatramo da je jedino rješenje da se ide na prijevremene izbore. Od oporbenih zastupnika koji ih ne zagovaraju, vidjela sam samo kolegu Hrvoja Zekanovića, a mislim da se to može svesti na jedan ‘zeko hop’ manevar. Mi razgovaramo od subote s progresivnom oporbom i tu smo zaista svi suglasni,” rekla je o atmosferi i strategiji odbacivši rekonstrukciju Vlade kao jednu od opcija.

>>>Milardović upozorio na ‘autoritarne tendencije’ Plenkovića | uhićenje ministra Horvata

“Krajnje je vrijeme da premijer pogleda istini u oči i shvati da njegova Vlada nije funkcionalna,” dodala je pridruživši se osudama izvješća i glasina o ustezanju od privođenja ili uhićenja Miloševića.

Puljak: jedini su izbor prijevremeni izbori

Prijevremene izbore u ponedjeljak je rezolutno podržala i liberalna stranka Centar.

“Vidjet ćemo ima li među desnom oporbom zastupnika koji će najednom podržati vladajuću većinu i osigurati im kontinuitet ili će shvatiti u kojoj se situaciji nalazimo i da su prijevremeni izbori rješenje,” rekla je supredsjednica stranke Marijana Puljak.

Ona je pozdravila inicijativu Mosta i skupljanje potpisa za raspuštanje Sabora ocijenivši da je riječ o cilju koji treba ujediniti čitavu oporbu.

>>>Benčić o modusu operandi Plenkovića, uhićenju Horvata: Vlada je propala | VIDEO

Puljak je također kritizirala “skandalozan i nezapamćen” pritisak premijera na DORH i pravosuđe. “Država je u takvom stanju da drugog izbora osim prijevremenih izbora nema,” rekla je.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Oporba ujedinjena u pozivu na prijevremene izbore | pad ministra Horvata 21/02/2022 […]

Comments are closed.