PolitikaPreporučeno

Orban: Europski pučani odlutali ulijevo, ako ne promijene smjer nova inicijativa

Europska pučka stranka (EPP), grupacija u Europskom parlamentu kojoj pripada HDZ-a, gubi utjecaj zbog pomaka prema liberalnoj politici centra, ponovio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

“Ako je Europska pučka stranka u nemogućnosti izmijeniti smjer tada će trebati nova inicijativa u europskoj politici, novi put,” rekao je na tiskovnoj konferenciji.

>>>Orban: Fidesz će izgraditi drugu političku zajednicu ako EPP-a nastavi kliziti ulijevo

“Ako to ne možemo postići promjenom unutar Pučke stranke, tada ćemo mi predstaviti novu inicijativu u europskom stranačkom životu, zato što trebamo stvoriti protutežu usponu pokreta (francuskog predsjednika Emmanuela) Macrona,” dodao je prema citatu Reutersa.

EPP je lani zamrznuo članstvo Orbanove stranke Fidesz zbog zabrinutosti oko vladavine prava, protuimigracijskih i populističkih kampanja, medijskih sloboda i manjinskih prava.

Orban je rekao da će u dolazećim tjednima postati jasnije ima li Fidesz utjecaja na budući smjer pučana i ponovio svoje gledište da bi se grupa trebala vratiti konzervativnim korijenima po pitanju imigracije, tradicionalne obitelji i prevlasti nacionalnih kultura.

>>>Tusk: slobodu i vladavinu prava ne smijemo prepustiti populistima, manipulatorima i autokratima

Premijer je odbio komentirati znače li njegove izjave da će pokušati stvoriti novi konzervativni blok unutar Europskog parlamenta, ali je spomenuo sastanak s Jaroslawom Kaczynskijem, liderom srodne poljske stranke Pravo i Pravda, također suočene s postupcima Europske komšije zbog povreda vladavine prava.

>>>Mađari pozvani da glasaju za ‘svjetonazorski blisku’ Grabar-Kitarović: DZMH

EPP, kojim rukovodi bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, u Mađarsku namjerava poslati grupu “mudraca” koji bi trebali procijeniti situaciju i donijeti odluku o daljnjem članstvu Fidesza. Očekuje se da će proces evaluacije završiti ovog mjeseca.