PolitikaPreporučeno

Orban: Fidesz će izgraditi drugu političku zajednicu ako EPP-a nastavi kliziti ulijevo

Viktor Orban
Viktor Orban; Foto: Vincent van Doornick/EP

Fidesz čeka na jasno određivanje smjera Europskih pučana (EPP) u Europskom parlamentu i ne isključuje izlazak iz grupe, rekao je u petak mađarski premijer i stranački lider Viktor Orban.

EPP je članstvo Fidesza suspendirao u ožujku nakon napetih ili pikantnih prijepora oko autohtone politike u Mađarskoj za koju Komisija tvrdi da narušava vladavinu prava, slobodu tiska i prava manjina.

Stranka nije bila pozvana na dvodnevni kongres europskih pučana u Zagrebu gdje je za lidera grupe potvrđen bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

>>>‘Mađarskog premijera bira mađarski narod’: Orban povukao podršku Weberu

EPP je rekao da će u Mađarsku poslati grupu “mudraca” koja će na terenu istražiti uvjete u Mađarskoj i nakon toga donijeti odluku o zadržavanju Fidesza u svojim redovima. Tusk očekuje da će istraga biti završena do kraja siječnja, piše Reuters.

“Pitanje je može li novi predsjednik (EPP-a) zaustaviti klizanje ulijevo. Ako može, imamo zajedničku budućnost. Ako ne, mi ćemo morati izgraditi drugu političku zajednicu.”

Viktor Orban

Orban je u petak za državni radio nastavio s pobunjeničkim tonom. “Mi naše članstvo držimo suspendiranim. Mi čekamo da se EPP izjasni o svojim gledištima i planovima, nakon toga ćemo donijeti odluku,” rekao je.

>>>Orban: nadam se preokretu koji će zaustaviti migracije

“Pitanje je može li novi predsjednik (EPP-a) zaustaviti klizanje ulijevo. Ako može, imamo zajedničku budućnost. Ako ne, mi ćemo morati izgraditi drugu političku zajednicu.”

Tusk u Zagrebu nije spomenuo Orbana, ali ga je gađao direktima, rekavši da EPP “slobodu i vladavinu prava ne smije prepustiti populistima, manipulatorima i autokratima.”

“Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku na ruku sa sigurnošću. Da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava“, rekao je.

>>>Juncker: Orban je uvijek bio heroj

Orban je samoproglašeni “iliberal” čija politika uključuje bodljikavu žicu i “pametnu” ogradu na granici sa Srbijom, generalno protuimigrantsku retoriku, reklamne kampanje protiv šefa Europske komisije Jean-Claude Junckera ili gledišta da su civilne udruge agresivne, plivaju u novcu, a iza njih stoji međunarodna mreža.

Tusk je bivši poljski premijer s desnog centra iz stranke Građanska platforma. On je u 2014. odstupio s dužnosti i preuzeo predsjedanje Europskim vijećem. Vlast u Poljskoj je godinu kasnije preuzela nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) bliska Fideszu.