Politika

Orban: moramo radikalno povećati naše obrambene sposobnosti

Mađarska će ubrzati razvoj vojnih obrambenih programa, najavio je u petak premijer Viktor Orban u nastupu za državni radio.

“Moramo radikalno povećati naše obrambene sposobnosti,” rekao je i ponovio da je neposredni završetak rata u susjednoj Ukrajini od velikog interesa i značaja za njegovu zemlju.

>>>Orban upozorio na ‘eru recesije’

Orban je gledišta iznio nakon NATO summita na kojem su Finska i Švedska osigurale pozivnice za pristupanje savezu.

Njegova je ocjena da se “vojna zbilja” materijalizirala u Ukrajini koja svakodnevno gubi mnogo vojnika.

>>>Putin nakon NATO pozivnice Švedskoj i Finskoj: zasigurno će biti napetosti

Iako se rat čini daleko od Mađarske ta bi se situacija mogla promijeniti, upozorio je. “Moramo pokrenuti motore … i ubrzati razvoj naših obrambenih programa,” rekao je.

“Ratna inflacija”

Premijer je izričito odbacio ideju da bi Mađarska s Europskom unijom mogla pregovarati o embargu na uvoz ruskog plina jer bi to imalo razarajući učinak na nacionalno gospodarstvo.

“Ne trebaju nam sankcije nego neposredni prekid vatre i mirovni pregovori,” rekao je, dodavši da je mir nužan kako bi se suzbila “ratna inflacija“.

>>>U Njemačkoj najbrži rast proizvođačkih cijena u povijesti

Mađarska je u posljednjim tjednima usvojila niz mjera kako bi zauzdala dvoznamenkaste inflatorne trendove, uključujući ograničavanje cijena motornih goriva, računa za energiju i temeljenih prehrambenih namirnica.

>>>Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije

Tamošnja je središnja banka na izazove odgovorila u utorak, stezanjem monetarne politike za 185 baznih bodova, odnosno povećanje referente kamatne stope na 7.75%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters