Politika

Orban ponovno izabran za predsjednika Fidesza

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u nedjelju je ponovno izabran za predsjednika stranke Fidesz, rekao je da će njegova zemlja ostati u Europskoj uniji no istočne i zapadne članice bloka moraju pronaći kompromis, prenose agencije.

Izaslanici su na 28. kongresu vladajuće stranke Orbanu dali 1406 glasova, a na mjesta njegovih zamjenika izabrali su Katalin Novak, Gabora Kubatova, Szilarda Nemetta i Lajosa Kosu, koji je na mjestu šefa ureda premijera zamijenio Gergely Gulyasa, piše mađarska tiskovna agencija MTI.

>>>Juncker: Orban je uvijek bio heroj

“Proračun Unije ne bi smio korišten za financiranje ekipa i medija koji favoriziraju liberale i imigrante i služe njihovim ciljevima.”

Viktor Orban

Mađarska ne planira napustiti Europsku uniju, no istočne i zapadne članice bloka trebale bi pronaći kompromis kada je riječ o njegovoj budućnosti, rekao je Orban, kako prenosi agencija Reuters.

“Mi smo članica Unije i to ćemo i ostati”, rekao je i ocijenio “Čak iako zapadna i istočna polovica Unija jasno slijedi drukčiji put… i poštuje različite vrijednosti, moguće je pronaći načine suživota čak i u takvim okolnostima”.

U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog njegova odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Bruxellesa, a kritiziran je i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

U tom kontekstu poručio je “drugoj strani” da prekine praksu otvorenih napada na vlade bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe.

“Mi njima ne šaljemo plaćene političke aktiviste, pa neka oni vrate svoje iz središnje Europe”, rekao je.

>>>Orban: civilne udruge su agresivne, plivaju u novcu i iza njih stoji međunarodna mreža

Nadalje je rekao da “proračun Unije ne bi smio korišten za financiranje ekipa i medija koji favoriziraju liberale i imigrante i služe njihovim ciljevima”.

“Ako doista želimo Europu održati zajedno, trebamo prekinuti takvu prakse”, rekao je Orban i poručio “Ovo je naša zemlja, naš dom i naš život i o tomu mogu odlučivati isključivo Mađari”.

>>>Orban okupan u ‘rekordnoj izlaznosti, epohalnoj pobjedi’

Na kongresu je pozdravio čelnike mađarske Židovske zajednice čestitavši im Novu godinu, a mađarskim židovima u novoj godini poželio “mir, napredak i blagoslov”.

Kazao je da je “iznimno sretan što najveća židovska zajednica u središnjoj Europi živi u miru i sigurnosti te organizira kulturne i sportske događaje koji privlače njihovu braću iz drugih dijelova svijeta.”