Politika

Orban prkosi europskom bojkotu Erdogana

Recep Tayyip Erdoğan i Viktor Orban; Foto: euronews (magyarul)/YouTube

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak je primio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tjedan dana nakon što je mađarsku prijestolnicu posjetio ruski šef države Vladimir Putin, što hrani špekulacije da se mađarski šef vlade sve više okreće autoritarnim režimima.

Erdogan je u Budimpešti u službenom posjetu bio prije godinu dana, i to je bio njegov zadnji bilateralni susret u jednoj zemlji Europske unije budući da većina europskih čelnika jasno pokazuje svoje rezerve prema turskom predsjedniku, koji doživljava kritike zbog svojeg antidemokratskog ponašanja.

>>>Kremlj začuđen tonom, ‘izuzetno neobičnim pismom’ Trumpa: Peskov

Odnosi su se samo pogoršali s vojnom ofenzivom koju je Ankara pokrenula početkom listopada na sjeveroistoku Sirije.

Turska je optužena da slabi borbu protiv raspršenih elemenata Islamske države, usmjeravajući se na kurdsku miliciju YPG-a, koja je bila snažan čimbenik borbe protiv džihadista IS-a.

>>>Zovko: Erdogan treba odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom

Ali Budimpešta je, za razliku od ostalih europskih glavnih gradova, prihvatila argumente predsjednika Erdogana, ocjenjujući da je vojna ofenziva u interesu Europe kako bi se izbjeglo povećanje broja izbjeglica koji napuštaju Tursku.

Na sastanku u Kazahstanu u listopadu, Erdogan je osobno zahvalio mađarskom čelniku na njegovoj potpori.

>>>‘Nemoj biti vrag, niti budala’, napisao je Trump Erdoganu

Orban je u srpnju 2018. bio jedan od rijetkih europskih dužnosnika koji su nazočili svečanosti inauguracije turskog čelnika  na njegov drugi mandat.