PolitikaPreporučeno

Orban skoknuo na kiosk kupiti ‘soroševske novine’ koje kritiziraju njegovu vlast | VIDEO

Međunarodni glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana u srijedu ja na Twitteru podijelio videozapis u kojem šef države navraća do kioska kako bi kupio novine s negativnim stavom prema njegovoj vlasti.

>>>Orban zavjetovao borbu protiv ‘sovjetizacije EU-a, pretvaranja Bruxellesa u Moskvu’

“Situacija s tiskom u Mađarskoj je očito toliko teška da je na svakom kiosku dostupno barem desetak novina koje su kritičke prema Orbanovoj vladi. Pogledajte premijera dok razgovora s ovim prodavačem dnevnih listova,” napisao je Zoltan Kovacs.

Propagandni video stiže u trenutku potencijalno epohalnog okršaja tradicionalne i konzervativne istočne Europe i liberalnih europskih struja potaknutog mađarskim usvajanjem zakona koji brani promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima.

>>>Orban: Nizozemska kritika Mađarske ‘smrdi na kolonijalnu prošlost’ | LGBT prava

Europska komisija Mađarsku već godinama kori zbog narušavanja vladavine prave,  uključujući neovisnost pravosuđa i slobodu medija, no nikad nije bila ovako blizu posezanja za zakonom, na što je u srijedu upozorila predsjednica izvršnog tijela Unije, Ursula von der Leyen.

>>>Von der Leyen Viktoru Orbanu: povucite zakon ili se suočite ‘s punom silom EU zakona’ | LGBT

Orbanova stranka Fidesz je na izborima za Europski parlament u 2019. godini ostvarila najbolje rezultate na nacionalnoj razini i potvrdila legitimitet. Mađarska na opće izbore izlazi u 2022. godini.

Detalj iz videa

Orban: Usput, koliko ljudi ovo kupuje?

Prodavač: Oh, nisu ih dirnuli već tjednima.

Pratite nas na Google vijestima