PolitikaPreporučeno

Orban superponirao von der Leyen i Soroša juniora | izbori za EP

Mađarska vladajuća stranka Fidesz u ponedjeljak je opalila prvi reklamni salvo ususret izborima za Europski parlament koji će se održati između 6. i 9. lipnja 2024. godine.

Oglasi su prvi put naciljali predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen koja se na plakatu nalazi superponirana Alexu Sorošu, sinu u Mađarskoj rođenog liberalnog milijardera i filantropa Georgea Soroša koji je česta meta Fidesza.

“Nemojmo plesati na njihove melodije,” piše u sloganu koji prati kolaž.

Fidesz je sličnu kampanju poveo i ususret izborima za EP u 2019. godini, kada je uz Soroša starijeg smjestio bivšeg predsjednike EK, Jean-Claude Junckera.

Stranka je oglase tada brzo uklonila uslijed ukora izvršnog tijela i prijetnje Europskih pučana (EPP) da će ju izbaciti iz svoje grupacije.

Fidesz je iz EPP-a istupio dvije godine kasnije.

Lider stranke, premijer Viktor Orban, u subotu je rekao da Mađarska “mora reći ne aktualnom modelu Europe koji gradi Bruxelles”.

Mađarska je u postojanom i žučnom prijeporu s Europskom komisijom oko reforme sudstva i vladavine prava. Izvršno tijelo Budimpešti uskraćuje veliki novac iz Mehanizma za oporavak i otpornost i promišlja kako Orbana lišiti prava veta.

Mađarska je nakon ruske invazije na Ukrajinu zauzela proruski stav i priječi beskompromisnu pomoć Kijevu ili otvaranje pregovora o ukrajinskom uzdizanju u EU.

Orban je građanima u petak poslao anketu u kojoj pita treba li EU započeti pristupne pregovore i nastaviti s financijskom potporom Ukrajini.

Comment here