Biznis i ekonomijaPreporučeno

Orban upozorio na ‘eru recesije’

Viktor Orban; Foto: Vijeće Europske unije

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je predvidio da Europu očekuje “era recesije” uslijed odgovora na rusku invaziju Ukrajine koji poskupljuje cijene energenata i dodatno žari izlaskom iz pandemije već potpirenu inflaciju.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Orban je gledišta iznio nakon prisege i službenog početka svojeg četvrtog mandata na čelu Mađarske.

Njegova je stranka Fidesz na općim izborima u travnju odnijela “pobjedu toliko veliku da se vidi s Mjeseca”.

Veto

Uobičajeno, on je inauguracijski govor posvetio kritici središta moći u Bruxellesu, optužujući izvršno tijelo Unije, Europsku komisiju, da “moć zlorabi iz dana u dan” i postojano erodira suverenitet zemalja članica.

>>>Orban: odluka Komisije o blokadi novca za oporavak ‘najbrutalnija sabotaža’

U osvrtu na aktualnosti i vanjsku politiku, Orban je rekao da neće koristiti pravo veta u kontekstu sankcija Rusiji, no samo dok one ne ugrožavaju energetsku sigurnost njegove nacije.

>>>EU građane poziva da manje voze, smanje grijanje, ugase klimu, rade od kuće…

Mađarska, zajedno s nekolicinom drugih članica EU-a, zasad odbija pozive dionika u Europskom vijeću, Parlamentu i Komisiji na zabranu uvoza ruske nafte. Budimpešta je zatražila da se troškovi takvog poteza, mjerljivi u stotinama milijuna eura, namire iz europskog proračuna.

EU embargo na rusku naftu može usvojiti isključivo u suglasju svih 27 članica.

Era recesija

Orban je kao temeljnu zadaću svoje nove vlade naveo upravljanje ekonomijom kroz europsku gospodarsku krizu i sugerirao nastavak raskošne i za građane blagotvorne fiskalne politike koja je ususret izborima uključivala praštanje ili smanjenje poreza, izravnu novčanu pomoć obiteljima ili definiranje gornje granice računa za energente.

>>>U Americi epohalni potop dionica, brundanje mrkih medvjeda

“Rat i odgovor europske politike sankcijama stvorili su energetsku krizu,” rekao je. “Energetska kriza, i povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, zajedno su donijeli doba visoke inflacije. Sve će to donijeti eru recesije, s padom gospodarskog outputa, stagnacijom i godinama neznatnih povećanja outputa koje će jedna drugu pratiti u Europi.”

U komentaru rata u susjednoj Ukrajini, premijer je odvagnuo da značaj članstva u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) nikad nije bio očitiji. Predvidio je da će sukob “potrajati dugo vremena … i predstavljati trajnu sigurnosnu prijetnju Mađarskoj.”

Monetarna politika

Također je najavio da će Nacionalna banka Mađarske zajedno s vladom koordinirati mjere za suzbijanje inflacije.

“Usklađivat ćemo ove korake… poduzeti oprezne, ali čvrste mjere za reguliranje cijena,” najavio je prema izvještaju Reutersa.

>>>Raste broj državnih intervencija zbog inflacije, energetske frke u Europskoj uniji

Njegova vlada već je ograničila cijene goriva, osnovnih namirnica i hipotekarne stope, kao i račune kućanstava za energiju.

Europska komisija u ponedjeljak je u proljetnoj gospodarskoj prognozi predvidjela da će bruto domaći proizvod (BDP) Mađarske s lanjskih 7.1% u tekućoj godini usporiti na 3.6% uz godišnji prosjek inflacijske stope od 9%.

>>>Rat u Ukrajini urušio moral investitora, sankcije i nesigurnost eurozonu guraju u recesiju: Sentix

“U 2022. prognoza ostavlja deficit na povišenoj razini od 6.0% BDP-a, reflektirajući uvođenje nekolicine ekspanzivnih mjera i dodatnu potrošnju povezanu s visokim cijenama energije,” predvidjeli su iz Komisije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.