PolitikaPreporučeno

Orban zavjetovao borbu protiv ‘sovjetizacije EU-a, pretvaranja Bruxellesa u Moskvu’

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u subotu na ograničavanje ovlasti Europskog parlamenta.

Orban je rekao da nacionalni parlamenti 27 zemalja EU-a trebaju imati pravo zaustaviti procese donošenja zakona u Europskom parlamentu ako, po njihovu mišljenju, krše područja nacionalne kompetencije.

>>>Orban: Nismo to htjeli. Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez

“Europski parlament pokazao je da je došao do mrtve točke u smislu ispunjavanja kriterija europske demokracije,” rekao je Orban u govoru u Budimpešti.

“Pseudo-civilne organizacije”

Govoreći na Dan neovisnosti Mađarske, kada Mađari slave odlazak posljednjeg sovjetskog vojnika 19. lipnja 1991., on je naveo da “politizirana Komisija” sada priprema izvješća o vladavini prava u zemljama članicama.

Izrada tih izvješća je izdvojena (outsourcing) “pseudo-civilnim organizacijama” koje su redom dio “mreže Georgea Soros,” rekao je.

>>>Juncker: nažalost, ja sam bio prvi i zadnji spitzenkandidat

Demokratski izabrane vlade sada se ocjenjuju korištenjem informacija i gledišta koja pružaju te nevladine organizacije (NGO), što se prema njegovom gledištu svodi na “zlouporabu moći” omogućenu predajom nacionalnog suvereniteta Bruxellesu.

Bruxelles je zauzet “borbom sa sobom i državama članicama, držanjem predavanja i prijetnjama, vršenjem pritiska i izricanjem novčanih kazni,” rekao je karakterizirajući takav pristup kao “samodestruktivnu zlouporabu moći”.

“Demokracija bez demosa”

Premijer je govor nastavio citiranjem Václava Klausa, ocijenivši da su obitelj i nacija “na udaru” sa svih strana što ugrožava budućnost Europe. Osvrnuo se i na riječi potpredsjednice Europske komisije Věre Jourová koja je mađarsku demokraciju nazvala “bolesnom”.

>>>Vera Jourova: Orban gradi bolesnu demokraciju

Bruxelles je potom optužio da umjesto “Europe nacija” gradi carsku naddržavu bez demokratskog mandata. Europski “demos” ne postoji, postoje samo nacije, rekao je. “Demokracija se ne može izgraditi bez demosa. Ono što mi želimo vidjeti je demokracija temeljena na europskim nacijama.”

On je političke protivnike optužio da žele oslabiti prirodne zajednice koje čine kičmu europske kulture zbog čega mađarska vlada želi da se pojam “sve bliža unija” izbaci iz Ugovora o Europskoj uniji.

Sovjetizacija, borba za slobodu

Orban je rekao da u subotu inaugurirana “Konferencija o budućnosti Europe” Mađarskoj daje podij s kojeg može zaustaviti “sovjetizaciju Europske unije i pretvaranje Bruxellesa u Moskvu”.

Mađarska se borila za svoju slobodu, dok su je zapadnjaci naslijedili i tu postoji “čitav svijet razlike.”

>>>Dobrodošli u novu-staru eru ‘KORPORATIVNE KOMISIJE’

“Vremena su se promijenila, i dok smo prije trideset godina vjerovali da je Europa naša budućnost, danas razumijemo da smo mi budućnost Europe,” rekao je. “Moramo imati hrabrosti biti demokrati i borci za slobodu u Europi; to je jedini put ka europskoj renesansi,” zaključio je prema izvještaju i citatima Hungary Today.

Instant osuda

Predsjednik EP-a David Sassoli odmah je osudio Orbanovu izjavu, neizravno rekavši da mađarski premijer pripada onima koji ne vole demokraciju.

Orbanova vlada optužuje se da nagriza demokraciju i više puta je bila u sukobu s dužnosnicima EU-a oko vladavine prava.

>>>Orbanov Fidesz izašao iz EPP-a, započeo razgovore o reorganizaciji europske krajnje desnice

On pak brani svoje pravo da nastavi s tvrdolinijaškim politikama, uključivo kažnjavanje migranata, suzbijanje rada nevladinih organizacija i neovisnih medija.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina/Hungary Today

Comments (2)

  1. […] Orban zavjetovao borbu protiv ‘sovjetizacije EU-a, pretvaranja Bruxellesa … 20/06/2021 […]

  2. […] >>>Orban zavjetovao borbu protiv ‘sovjetizacije EU-a, pretvaranja Bruxellesa u Moskvu’ […]

Comments are closed.