PolitikaPreporučeno

Orban zavjetovao mađarski veto na 18 milijardi eura europske pomoći Ukrajini

Viktor Orban; Foto: Europan Council

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je zavjetovao nastavak protivljenja planu Europske unije da Ukrajini u 2023. godini kroz zajedničko zaduživanje pruži 18 milijardi eura pomoći.

Njegov je proglas stigao nakon što je Europska komisija Mađarskoj uskratila novac iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

>>>Uvid u odmjeravanje Mađarske i Komisije – ulog 7,5 milijardi eura | vladavina prava

Komisija već godinama tvrdi da su u Mađarskoj narušeni demokratski standardi i vladavina prava i od Orbanove vlade traži reforme. Uvijek vatreni odnosi usijali su se nakon ruske invazije na Ukrajinu uslijed nevoljkosti Budimpešte da podrži europsku politiku sankcioniranja Kremlja.

Veto

Premijer je u takvom kontekstu u intervjuu emitiranom na državnom radiju prepoznao da Ukrajini treba pomoć u osiguravanju i pružanju temeljnih komunalnih, zdravstvenih i drugih esencijalnih usluga, ali je odbacio plan združenog zaduživanja za Kijev.

>>>Komisija predlaže 18 milijardi eura zaduživanja, zajmova za Ukrajinu

“Pitanje je kako pomoći Ukrajini,” rekao je. “Jedan prijedlog kaže da bismo trebali koristiti proračune članica EU-a kako bi zajedno podigli nove zajmove i taj novac dali Ukrajini. Mi nismo za to jer mi ne želimo da Europska unija postane zajednica zaduženih država umjesto zajednice država koje surađuju.”

Potom je predložio da svaka članica novac za Ukrajinu izdvaja iz svojeg proračuna kroz bilateralne sporazume s Kijevom.

>>>Orban: naša je pobjeda toliko velika da se vidi s Mjeseca | izbori u Mađarskoj

“Mi nećemo prihvatiti drugi plan, mi nećemo pristati na to, to se bez nas neće ostvariti,” rekao je.

“Samoranjavanje”

Njegova je vlada već sugerirala spremnost za bilateralno pružanje pomoći Ukrajinu u iznosu od 60-70 milijardi forinti (152-178 milijuna dolara), uz procjenu da iznos ne bi naštetio mađarskim nacionalnim interesima.

Orban je ponovio i kritiku zapadnjačkih i europskih sankcija Rusiji, rekavši da je strategija u Mađarskoj rezultirala godišnjom inflacijom od 21.1%.

>>>Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije

Budimpešta je također odgodila ratifikaciju zahtjeva Finske i Švedske za pristup NATO-u. Turska i Mađarska jedine su od 30 članica koje nisu dale blagoslov.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/AP