Biznis i ekonomijaPreporučeno

Oregon priprema referendum o bezuvjetnom temeljnom dohotku

Glasači u američkoj saveznoj državi Oregon ujesen će odlučivati o primjeni univerzalnog temeljnog dohotka (UBI), javlja Business Insider.

Organizatori inicijative s nazivom “Peticija 17” kažu da su prikupili nekoliko tisuća potpisa više od brojke nužne za okidanje plebiscita u studenom.

Pilot programi temeljnog dohotka u posljednjim su godinama sve učestaliji na lokalnim ili gradskim razinama. Uobičajeno podrazumijevaju izravno darivanje novca građanima neovisno o njihovom statusu.

Insider piše da je prijedlog u Oregonu pionirski jer predviđa ravnomjerne novčane uplate od oko 750 dolara godišnje za sve građane, odnosno na državnoj razini.

Novac bi se namaknuo uvođenjem korporativnog poreza od 3% na zarade veće od 25 milijuna dolara godišnje.

Za distribuciju bi se pobrinula državna Uprava za prihode, a građani bi mogli birati žele li isplatu u gotovom novcu ili kroz umanjenje poreza. Vlasti bi višak prikupljenog novca usmjerile na društveno korisne usluge; zdravstvenu i socijalnu skrb, skrb o starijima i edukaciju.

Prijedlog nailazi na otpor poslovnih i korporativnih lidera koji argumentiraju da će on naštetiti gospodarstvu.

Dosadašnji pilot programi temeljnog dohotka u Sjedinjenim Državama, Europi i drugdje, naširoko su prihvaćeni kao izrazito uspješni u kontekstu boljitka.

Pojedini analitičari, političari i poduzetnici, uključujući Elona Muska i Sama Altmana, drže da će primjena umjetne inteligencije i drugih novovjekovnih tehnologija temeljni dohodak učiniti neizbježnim.


Povezane vijesti

Comment here