Fun

‘Orlando – simbol slobode’ središnja izložba Dubrovačkih muzeja

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja “Orlando – simbol slobode” bit će otvorena u subotu, 14. rujna, kao dio projekta kojim se ta gradska kulturna ustanova priključuje obilježavanju Orlandove godine u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa, istaknuto je u petak na konferenciji za medije u dubrovačkom Kneževom dvoru.

“Prvi spomen o Orlandu u Dubrovniku događa se u istom trenutku kad se javlja i pojam Dubrovačke Republike. Jasna je i nije slučajna ta koincidencija.”

Igor Fisković

Na izložbi je, kroz nekoliko tematskih cjelina, izloženo više od 70 predmeta iz arhivske i knjižne građe te likovne umjetnosti. Pritom je najveći dio posuđen iz Državnog arhiva u Dubrovniku, dubrovačke Znanstvene knjižnice, arhiva HAZU te Samostana Male braće u Dubrovniku i privatnih vlasnika.

Izložba je obogaćena zanimljivim multimedijalnim prikazima, a uz izložbu su u sklopu edukativno-promotivne akcije objavljeni i bogat katalog na preko 300 stranica te strip “Intervju s Orlandom”.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja i voditeljica projekta Pavica Vilać rekla je kako su izložba i prateći projekt posvećeni najpoznatijem srednjovjekovnom spomeniku javnog sadržaja na Jadranskoj obali, a s ciljem podizanja svijesti o njegovoj ulozi u povijesti Dubrovnika.

“Posebno ističem njegovu višestruku simboliku, nekadašnju i današnju namjenu te motive nastanka”, istaknula je Vilać.

Autor izložbene koncepcije Vinicije Lupis izjavio je kako je izložbom Orlando prikazan kao simbol slobode i pripadnosti Dubrovnika srednjoj Europi.

“Presjekom značaja Orlanda u povijesti umjetnosti, ali i sadašnjosti, dali ono najpozitivnije. Nismo htjeli zadirati u problematične teme, za koje postoje druga mjesta i drugo vrijeme”, rekao je Lupis.

>>>Komunistička Hrvatska u Muzeju crvene povijesti nova turistička meka Dubrovnika

Jedan od autora tekstova u katalogu, ujedno i jedan od izbornika građe, akademik Igor Fisković istaknuo je kako Orlandu posebnu snagu daje to što kao spomenik i umjetničko djelo nije samo estetska činjenica.

“Prvi spomen o Orlandu u Dubrovniku događa se u istom trenutku kad se javlja i pojam Dubrovačke Republike. Jasna je i nije slučajna ta koincidencija. Po svom povijesnom značenju i nazočnosti u svijesti građana sigurno je značajniji nego s likovnog aspekta. Tim više što je jedan od njih šezdesetak diljem Europe, ali jedini na Mediteranu. To ga čini prvorazrednim fenomenom, zbog čega se posebice časti”, rekao je Fisković.

Postav izložbe, koja će biti otvorena do 4. siječnja 2020. godine, potpisuje studio Rašić+Vrabec, a za multimediju je zaslužna tvrtka Novena. Izložba i katalog ostvaren su uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH.