Politika

Osam članica EU-a pozvalo na neposredne pristupne pregovore s Ukrajinom

Janez Janša; Foto: European Council

Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, po otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

>>>Geopolitički uvid u peti dan ruske invazije na Ukrajinu | 28. veljače 2022.

“Mi, predsjednici država članica EU-a: Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije snažno vjerujemo da Ukrajina zaslužuje odmah dobiti perspektivu pristupanja EU-u”, stoji u pismu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je rekao da je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU.

>>>‘Još jedan tabu je pao’: EU prvi put u povijesti naoružava drugu državu | rat u Ukrajini

Zelenskij je zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je ranije u ponedjeljak na Twitteru punu potporu ubrzanoj proceduri prijema Ukrajine u članstvo u Europskoj uniji.

>>>EU žali, uvodi stroge sankcije ‘zabludjelom autokratu’ Putinu | rat u Ukrajini

Odgovarajući na twitter poruku ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, koji je kazao da Ukrajina aplicira za članstvo u EU po posebnoj proceduri i da je zahvalna svojim partnerima na potpori i brzim odlukama, Janša je napisao da Ukrajina u tome ima “našu punu podršku”.

Comments (2)

  1. […] Osam članica EU-a pozvalo na neposredne pristupne pregovore s Ukrajinom 28/02/2022 […]

  2. […] Osam članica EU-a pozvalo na neposredne pristupne pregovore s Ukrajinom 28/02/2022 […]

Comments are closed.