Biznis i ekonomija

Osam milijardi eura gubitka za Renault u 2020., ‘frontalni vjetrovi’ u tekućoj godini |  de Meo

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo u petak je upozorio na “frontalne vjetrove u 2021. godini”, nakon što su pandemija koronavirusa i nestašica elektroničkih čipova za automobile lani rezultirali gubitkom od 8 milijardi eura.

De Meo je upravljanje grupom preuzeo u srpnju s mandatom smanjenja troškova i snaženja profitabilnosti.

>>>Prodaja novih automobila u koronavirusom pogođenoj Uniji pala za 55.1%, u Italiji za 85.4%: ožujak

Renault u pažljivo sročenom i opreznom izvješću nije naveo financijska očekivanja za tekuću godinu, ali je natuknuo da bi se cilj smanjenja troškova za dvije milijarde eura mogao postići prije zadanih rokova, izgledno do prosinca.

Iz grupe su rekli da fokus ostaje na oporavku, uz upozorenje da su narudžbe na početku godine loše, osobito u zemljama gdje su na snazi epidemiološke mjere za suzbijanje bolesti COVID-19.

Dodatni su izazovi europske regulative o ograničavanju štetnih emisija, kao i okrupnjivanje PSA i Fiat Crhyslera koji su lani stvorili četvrti automobilski koncern svijeta s nazivom Stellantis.

>>>‘Zasvijetliti sa zvijezdama’: novi titan autoindustrije dobio ime ‘Stellantis’

“Početak godine je pokazao znakove slabosti,” rekao je De Meo analitičarima i dionicima, dodavši da se nada “pozitivnom iznenađenju” u drugoj polovici godine kada bi nestašica čipova trebala popustiti. “2021. bi trebala biti još jedna teška godina, ali mi smo poduzeli nužne mjere kako bi predvidjeli i nadvladali izazove,” dodao je.

via Reuters