Politika

Osijek: u kolovozu 241 više oboljelih nego lani | COVID-19

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen je 31 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite, a načelnik Stožera Mato Lukić rekao da je  lani u kolovozu u toj županiji od covida bilo 183 oboljelih, a ove godine u istom mjesecu 424.

U posljednja 24 sata testirano je 277 uzoraka, a uz 31 novopozitivnu osobu 308 ih je u samoizolaciji i 27 je hospitalizirano,  rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera dožupan Mato Lukić.

Dvije oboljele osobe su na respiratoru, a jedna je umrla.

Lukić je izvijestio je kako su u kolovozu prošle godine u toj županiji od covida-19 oboljele 183 osobe, a ove godine u istom mjesecu 424 osobe, što znači da je virus još prisutan. “Analizom svih podataka ove godine, samo smo šest dana bili bez novooboljelih”, rekao je.

>>>Stožer zabrinut trendovima, docjepljivanje trećom dozom ‘pitanje vremena’ | COVID-19

“Što se tiče naglog skoka oboljelih prelaska iz zelene zone u crvenu u samo tjedan dana, u prvih 15 dana kolovoza u prosjeku smo imali deset novooboljelih, dok smo u zadnja dva tjedna kolovoza imali 40 do 50 novooboljelih osoba dnevno, i taj porast oboljelih nas je prema tablici bacio u crvenu zonu”, objasnio je Lukić.

Bez preventivnog testiranja

U Stožeru smatraju kako ustanove koje provode testiranje to rade odgovorno i vrlo precizno, a za razliku od ustanova na jadranskoj obali, ne provode toliko veliki broj testiranja, nego isključivo testiraju osobe koje imaju simptome, zbog čega se i javlja veći postotak oboljelih.

Lukić je rekao kako će školska godina početi 6. rujna po A modelu, što znači da će se nastava održavati u školama.

>>>Zagreb bilježi više od 100 zaraza prvi put od kraja svibnja, aktivno 500 slučajeva | COVID-19

Pomoćnik ravnatelja osječkoga KBC-a Domagoj Drenjančević izvijestio je kako je u toj ustanovi 26 oboljelih od covida-19, od kojih su dvije osobe u respiracijskom centru. Istaknuo je kako velika većina hospitaliziranih, njih 19, nisu cijepljeni te da u KBC-u očekuju porast broja hospitalizacija jer se epidemija ubrzava.

“Naši kapaciteti su spremni za prihvat bolesnika. Unatoč povećanju, nadamo se da će ovaj val biti nešto slabijeg intenziteta, ali svi moraju i dalje poštovati epidemiološke mjere i preporuke, a građane pozivamo da se cijepe”, poručio je Drenjančević.

>>>Umrlo 11 osoba, najviše u jednom danu od 14. lipnja: COVID-19 | 2. rujna | detalji

Epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić rekao je kako je do sada putem javnog poziva na punktovima cijepljeno oko 27 tisuća osoba, a u posljednja tri tjedna bilježi se porast broja cijepljenih, među kojima i mladih.

Dijanić se nada kako će zanimanje za cijepljenje idućih tjedana biti još veće jer je to glavna mjera za zaustavljanje pandemije uz poštovanje ostalih preporuka i mjera.