Biznis i ekonomijaPreporučeno

Osipa se ESG alijansa osiguravatelja pod okriljem UN-a

Od Ujedinjenih naroda oformljeno klimatsko savezništvo u četvrtak su napustila najmanje tri velika osiguravatelja pospješujući šire osipanje potaknuto strahom od američkih republikanskih sokola koji odbacuju klimatske promjene i ESG (okoliš, društvo i upravljanje) ciljeve primarno osmišljene, promovirane i/ili nametnute u Europskoj uniji.

>>>Hrvatska gospodarska komora inaugurira ESG Akademiju

Reuters javlja da je “Net-Zero Insurance Alliance” (NZIA) oformljen u 2021. godini s novim egzodusom izgubio najmanje sedam članova, uključujući pet od osam izvornih potpisnika.

NZIA-u je u četvrtak napustio AXA, čiji je glavni službenik za rizike Renaud Guidée predsjedao alijansom. Francuski osiguravatelj na odlasku je rekao da će “nastaviti s individualnim putom održivosti.

Savezništvo su napustili i njemački Allianz i francuski SCOR.

>>>Dionici ponudili uvid i promišljanja o ESG-u, zelenoj tranziciji, održivom financiranju | HUB

NZIA-u je osmislio i utemeljio bivši  guverner Banke Engleske, Mark Carney, koji ovih dana služi kao poslanik UN-a za klimu – s ciljem poskupljenja premija za dionike koji nisu predani smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Grupa je u posljednjim mjesecima suočena s rastućom opozicijom američke desnice koja, među ostalim, drži da savezništvo zadovoljava definiciju kartela.

Skepticizam

Savezništvo se osipa nakon što su državni odvjetnici iz 23 američke države upozorili da ciljevi i zahtjevi NZIA-e izgledno krše savezne i državne protutrustovske zakone.

Osiguravatelji su u dopisu datiranom 15. svibnja dobili mjesec dana za odgovor na procjene.

Reuters je od izvora upoznatih s promišljanjem u alijansi doznao da su njezini članovi u četvrtak poveli razgovore, nakon kojih su objavljena napuštanja.

Klimatski skepticizam i propitivanje utjecaja ljudi na klimu ovih je dana američki mainstream, pa gledišta koja prkose u Europi uobičajenoj naraciji Europske komisije iznose mnogi, uključujući potencijalnog budućeg predsjednika SAD-a, guvernera Floride, Rona DeSantisa.

>>>Berlinci odbacili klimatsku neutralnost do 2030.

ESG ostaje superpopularnim u Europi gdje su zelene subvencije i zeleni imidž još uvijek in, iako ne bez prvih odmetnika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima