FunPreporučeno

Oskarom okrunjen ‘Parazit’ je univerzalna, hrvatska priča

Foto: NEON/YouTube

Oskarom okrunjena crna komedija “Parazit” pripovijeda priču o dvije južnokorejske obitelji – dobrostojećim Parksima i siromašnim Kimsima – dok bilježi posljedice rastuće nejednakosti u četvrtoj azijskoj ekonomiji.

Ona se u nedjelju upisala u povijest kao prvi ne-engleski film koji je osvojio Oskara za najbolji film, što je izazvalo val euforije među Južnokorejcima od kojih se mnogi poistovjećuju s “prljavim žlicama” Kimsa, odnosno s obiteljima čiji su članovi odustali od snova o posjedovanju pristojnog doma ili penjanja na društveno-ekonomskoj ljestvici čijim vrhom dominiraju “zlatne žlice” Parksa.

>>>Cijene hrvatskih nekretnina u drugom tromjesečju mahnitale za 10,4% na godišnjoj razini: Eurostat

Iako se nejednakost kakva karakterizira aktualnu Južnu Koreju može pronaći u većini naprednih ekonomija, ona je zahvaljujući divljanju cijena nekretnina i ekonomskoj stagnaciji u posljednjim godinama pronašla put do politike gdje narušava podršku predsjedniku Moon Jae-inu koji je povijesni Oskar pozdravio riječima da je “Parazit dirnuo srca ljudi diljem svijeta s jedinstvenom Korejskom pričom”.

Gentrifikacija, korupcija

Redatelj Bong Joon-ho svoju oštru kritiku modernog južnokorejskog i drugih društava temelji na oštrim kontrastima seulske svakodnevnice gdje je nejednakost među susjedstvima očita na prvi pogled. On se snažno oslanja na svima dobro znane vizualne detalje kako bi ilustrirao lice i naličje društvenog natjecanja u kojem svi nemaju istu priliku ili početnu poziciju, što na trenutke kulminira nimalo suptilnim sugestijama da je odnos između bogatih i siromašnih u osnovi “parazitski”.

Reuters piše da je u scenarij utkana zbilja u kojoj mladi Južnokorejci u život kreću uz neoliberalnu mantru “konkurentnosti”. Žestoko natjecanje počinje već u školama i sveučilištima a sve u borbi za bolje pozicije na tržištu rada kojih je sve manje u sustavu prožetom nepravdom i korupcijom.

Primjerice, jedan od važnijih likova u filmu lažira diplomu kako bi svome bratu omogućio da postanje tutor u bogatoj obitelji, što je praksa koja s lakoćom rezonira među južnokorejskom populacijom jer je tamošnji ministar pravosuđa Cho Kuk nedavno uhvaćen u patvorenju dokumenata o svojim privatnim interesima i biznisima u nastojanju da potomcima osigura školovanje u elitnoj instituciji.

>>>Razriješeni infiltratori i plagijatori HDZ-a u tri biračka odbora u BiH: DIP

U univerzalnom “Parazitu” se tako zrcali i hrvatska koruptivna zbilja u kojoj je krivotvorenje diploma podjednako stvarno kao i fantabulozna Anita Nosić, dobrostojeća HDZ-ova načelnica koja je svoj utjecaj iskoristila da bi ugrabila stan u Zagrebu namijenjen obiteljima koje teško ili nikako dolaze do svoje prve nekretnine.

Nejednakost

Nejednakost u Južnoj Koreji je veća nego u većini članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), na razini kakvu bilježe Britanija ili Latvija, a situacija se u posljednjim godinama pogoršala iako je još uvijek bolja od pojedinih prvaka kakve su Sjedinjene Države gdje je “Parazit” očito dirnuo žicu.

>>>Najbogatiji bogatiji za 70,000 $ po minuti, 4 milijuna $ po satu, 100 milijuna $ na dan: Bloomberg

Anketa iz 2019. godine pokazuje da 85 posto južnih Korejaca vjeruje da su razlike u plaćama “jako velike” i da je za uspjeh nužno porijeklo iz bogate loze.