Biznis i ekonomijaPreporučeno

Osnivač proizvođača električnih vozila Nikola osuđen za prijevaru

Foto: Nikola

Trevor Milton, osnivač Nikola Corp čije je ime inspirirano Teslom, u petak je nakon saslušanja pred porotom osuđen za prijevaru u kojoj je investitore i javnost lagao o razvoju električnih vozila i tehnologije za iste.

>>>Ford izdvaja ‘e’ biznis, najavljuje skupo i agresivno odmjeravanje s Teslom

Porota ga je nakon petosatnog vijećanja proglasila krivim po jednoj točki optužnice za prijevaru s vrijednosnim papirima i dvije točke optužnice za prijevaru putem interneta.

Tužitelji su 40-godišnjeg poduzetnika tijekom suđenja na saveznom sudu u Manhattanu oslikali kao “prevaranta” (engl. con man) koji je od 2019. godine bio na misiji zavaravanja investitora o tehnologiji za teretna vozila pogonjena električnim baterijama i vodikom.

>>>Soros uložio dvije milijarde dolara, kupio 20 milijuna dionica Riviana

Milton je na presudu zaklimao glavom. Njegov je odvjetnik najavio neposrednu žalbu.

Fikcija

Porota je na ročištima mogla čuti kako je on za širenje lažnih ili zavravajućih tvrdnji o razvoju tehnologije koristio tisak, društvene mreže, digitalne medije, radio i televiziju.

Tužitelji su citirali pregršt netočnih izjava, uključujući tvrdnje da je tvrtka “iz temelja” razvila prototip vozila “Badger” koje kombinira pogone na električnu energiju i vodik. Milton je tvrdio da koristi baterije iz svoje proizvodnje iako ih je dobavljao drugdje i proglasio uspjeh u stvaranju “Nikola One” kamiona s poluprikolicom za koji je znao da je neučinkovit.

>>>Od petice do nule – popularni električni tutač Zoe pao na testu sigurnosti | NCAP

Milton je objavama privukao riziku sklone, ali i druge fondove, kao i pojedinačne investitora.

Tijekom suđenja se moglo čuti da je jedan farmer na račun njegovih izjava prihvatio dionice Nikole prilikom prodaje ranča.

Napuhavanje imovine

Odvjetnici su završne riječi u suđenju koje je započelo 13. rujna održali u četvrtak. Tužitelji su rekli da je Milton bio opsjednut vrijednošću dionice i lagao kako bi napuhao svoju imovinu.

Obrana je rekla da su tužitelji iskrivili njegove izjave o planovima da Nikola poremeti automobilsku industriju.

>>>Daimler najavio 60 milijardi eura investicija u elektrifikaciju, digitalizaciju i autonomnu vožnju

Milton, iz grada Oakleya u američkoj saveznoj državi Utah, Nikolu je napustio u rujnu 2020. godine nakon što su burzovni mešetari Hindenburg Research njegovu kompaniju proglasili “prijevarom”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Osnivač proizvođača električnih vozila Nikola osuđen za prijevaru […]

Comments are closed.