Biznis i ekonomija

Osnovana Zajednica, usvojena strategija davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju: HGK

Zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju HGK, koja je osnovana u svibnju, usvojila je Strategiju razvoja među kojom se kao prioriteti i operativne aktivnosti navodi i podizanje svijesti o kvaliteti PVC materijala odnosno informiranje struke (arhitekata, projektanata, investitora, proizvođača prozora i ostalih dionika visokogradnje), ali i krajnjih potrošača.

Naime, iako je ovaj sektor bitan faktor hrvatskog tržišta, do danas nije kvalitetno organiziran niti je ikada uspio utjecati na kreiranje zakona, koji ga direktno pogađaju, što je dovelo do poplave nekvalitetno proizvedenih i ugrađenih prozora ispod zakonskog minimuma i lošeg poimanja ovog visokovrijednog proizvoda. Iz tog razloga u HGK je osnovana Zajednica, a za njenog predsjednika izabran je Aleksandar Terer, direktor tvrtke Profine Croatia.

“U želji da i u Hrvatskoj postignemo nivo kvalitete kakav imaju najrazvijenije članice Europske unije, iz kojih najvećim dijelom i dolaze PVC profili iz kojih se izrađuje građevinska stolarija, odlučili smo se na osnivanje Zajednice,” pojašnjava Terer i dodaje da se proizvodnjom PVC prozora i vrata u RH bavi više od 400 tvrtki i obrta koji zajedno sa svojim dobavljačima i podizvođačima zapošljavaju više od šest tisuća djelatnika s procijenjenim godišnjim prometom od preko dvije milijarde kuna.

Cilj Zajednice, čiji su osnivači i članovi Alphacan d.o.o., Aluplast GmbH, Deceuninck d.o.o., Gealan d.o.o., Inoutic d.o.o., Profine Croatia d.o.o., Rehau d.o.o. i  Veka AG, je biti dionikom u provedbi EU direktiva na tržištu RH te svojim djelovanjem podizati standarde kvalitete građevinske stolarije, energetske učinkovitosti i održivog razvoja kroz edukaciju stručne i šire javnosti, sudjelovati u javnim raspravama o novim zakonskim prijedlozima i edukaciji stručnih kadrova kroz izradu kurikuluma za zanimanja relevantna za branšu.

Moderno graditeljstvo, a posebno stambeni sektor teško je zamisliv bez energetski učinkovitih prozora i vrata od PVC materijala, pogotovo danas kada su energetska učinkovitost, zaštita okoliša te održivi razvoj i kružne ekonomije prioritetne teme Europske unije. Građevinska stolarija od tvrdog PVC materijala u Europi se ugrađuje već 50 godina gdje kao i u Hrvatskoj, u kojoj se ugrađuje već više od 30 godina, sudjeluje s više od 60 posto ukupnog tržišta građevinske stolarije.