FunPreporučeno

Osrednja ‘Balada pjevica i zmija’ utihnula na box officeu | VIDEO

Balada ptica pjevica i zmija, uvertira u filmski serijal o Igrama gladi, u udarnom je vikendu zaradila 44 milijuna dolara i zasjela na tron box officea iako je utržak bio lošiji od priželjkivanja.

Lionsgate je očekivao da će film u prva tri dana prikazivanja namaknuti najmanje 50 milijuna dolara, ali je potražnja u subotu neočekivano usahla.

Film, čija je produkcija koštala 100 milijuna dolara na ostalih je 87 tržišta diljem svijeta namaknuo 54.5 milijuna dolara s čime je njegova inicijalna zarada segnula na 98.5 milijuna dolara.

Iznos je osjetno lošiji u poredbi s prva četiri filma (treći dio trilogije objavljen je u dva dijela) koji su premijeru na američkom tržištu redom zaključili s iznosima većim od 100 milijuna dolara.

Dojmovi

Publika je neposredno nakon projekcije Baladu ocijenila s B+ (CinemaScore), što je najlošija ocjena za serijal začet prije 12 godina.

Statistika iz američkih kina otkriva i da je Balada privukla više žena, koje su činile 64% posjetitelja.

Prve recenzije sugeriraju osrednji i razvučeni film (vrijeme trajanja je 2 sata i 37 minuta), uz uočljivo različite dojmove stručne i pučke publike. Prva je na agregatu recenzija Rotten Tomates film ocijenila s 63%, a druga sa solidnih 91%.

Sinopsis

Balada prati stasanje 18-godišnjeg Coriolanusa Snowa (Tom Blyth) koji se u poraću bori za posrnulu obiteljsku lozu i započinje stasanje u tiranina kojeg je u originalnoj trilogiji glumio holivudski veteran Donald Sutherland. Mladić ususret “10. Igrama gladi” za šegrticu dobiva Lucy Gray Baird (Rachel Zegler), djevojku iz 12. okruga. Iako su njegova ufanja u njezin talent inicijalno poljuljana, cura ga iz letargije trgne zvonkom i prkosnom pjesmom na “obredu žetve”. Snow na to procjeni da mu se osmjehnula fortuna i počinje s brušenjem političkih i zabavljačkih poriva, instinkata i vještina u anamnezi formiranja tiranina.

“Ne uspijeva potvrditi svoje postojanje izvan holivudske rutine cijeđenja svakog dolara iz uspješne franšize. To zapravo ne dodaje ništa cjelokupnoj priči. To je samo… još priče. I to bez ikakvog razloga,” napisala je jedna od top kritičarki, Candice Frederick, na stranicama Huffington Posta.

“‘Balada'” je možda naduta, ali razumije da Igre gladi, kao franšiza, nisu uspjele jer su imale jasnu političku filozofiju. Uspjele su jer su zabavljale,'” odvagnula je Shirley Li, još jedna renomirana recenzentica, koja piše za The Atlantic.

Comment here