Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Ostajemo bez svjetla i plina’: ‘olimpijska buktinja’ proždire spremnike nafte na Kubi

Foto: Al Jazeera/YouTube

Kubanske lokalne vlasti u ponedjeljak javljaju da se urušio treći spremnik u glavnom naftnom terminalu Matanzasa koji od subote proždire velika vatrena buktinja.

Kuba je u odgovoru na jednu od najvećih havarija u povijesti nacionalne naftne industrije zatražila pomoć Meksika i Venezuele.

Unatoč naporima do sad su izgubljena tri velika spremnika.

Mario Sabines, guverner provincije Matanzas smještene na oko 130 kilometara od Havane, situaciju je opisao kao “olimpijsku buktinju” koja se širi sa spremnika na spremnik, pretvarajući ih u “kotlove”.

Državna televizija borbu protiv stihije uživo prati od subote uz učestalo pojavljivanje predsjednika Miguela Diaza-Canela čija nazočnost podcrtava gospodarski i politički značaj situacije.

Komunistička otočna nacija trpi teške sankcije Sjedinjenih Američkih Država i koketira s bankrotom. Prekidi opskrbe električnom energijom sve su učestaliji i upareni s nestašicama motornih goriva i plina provociraju građansko nezadovoljstvo.

>>>Kuba oslobađa malo poduzetništvo

“O moj Bože, ovo znači da ostajemo bez svjetla i bez plina,” rekla je za Reuters stanovnica Pia Ferrer u otmjenoj četvrti Havane.

Požar je izazvao udar groma.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima