PolitikaPreporučeno

Osuda nepristrane UEFA-e, gorljiva ‘LGBTIQ sesija’ u Europskom parlamentu

Zastupnici u Europskom parlamentu osudili su u srijedu UEFA-in potez kada je odbila obasjati stadion u Münchenu duginim bojama, na utakmici između Mađarske i Njemačke, u znak podrške LGBT zajednici čija su prava u Mađarskoj ozbiljno narušena novim Orbanovim zakonom.

>>>Von der Leyen: mađarski zakon koji brani promociju homoseksualnosti ‘sramotan’

“Ponašanje Mađarske je sramotno, a također je sramotan i postupak UEFA-e”, rekao je nizozemski zastupnik Jeroen Lenaers iz Kluba Europske pučke stranke u srijedu u Europskom parlamentu na raspravi o ključnim temama koje će se naći na dnevnom redu sastanka Vijeća Europe 24. i 25. lipnja.

Lenaers se u svom izlaganju referirao na novi mađarski zakon koji ozbiljno krši prava pripadnika LGBTIQ zajednice. Riječ je o zakonu kojim se zabranjuje prikazivanje i promoviranje sadržaja homoseksualne tematike osobama mlađima od 18 godina.

>>>EP traži da novac iz kohezijskih fondova uvjetuje rodnu i drugu ravnopravnost

To će biti i jedna od glavnih tema predstojećeg sastanka – uz migracije, oporavak od covid-krize i aktualnosti iz vanjske politike.

“Dugine boje slavile su se kao simbol uključivosti, a sada ih se nastoji zabraniti kao neku vrstu političkog simbola, no ne radi se tu o politici, radi se o jednakosti, inkluziji, temeljnim pravima za koja se moramo boriti i očekujemo da ćete i vi u vijeću to činiti u tjednima koji su pred nama”, poručio je Lenaers.

Dodao je da bi “i UEFA trebala slaviti te temeljne vrijednosti”, što je u Parlamentu dočekano aplauzom.

Parlament u duginim bojama

Na početku rasprave njemačka je zastupnica Terry Reintke, iz Kluba Zelenih, zatražila od Parlamenta da iskaže podršku LGBTIQ zajednici isticanjem duginih boja.

“Vjerojatno ste pratili raspravu posljednjih dana o značenju duginih boja u sklopu Eura. UEFA je zauzela, rekla bih, nesretan stav, odbivši zahtjev grada Münchena da se stadion noćas, na utakmici između Njemačke i Mađarske, osvijetli duginim bojama. Brojne institucije izrazile su solidarnost i obasjale se duginim bojama. Htjela bih zamoliti Europski parlament da se priključi ovim nastojanjima”, rekla je Reintke.

>>>O rodnom i spolnom identitetu, LGBTIQ roditeljstvu u Hrvatskoj: Revija za sociologiju

U znak solidarnosti s LGBTIQ zajednici Europski parlament i svi njegovi uredi u zemljama članicama izvjesili su u srijedu poslijepodne na svojim zgradama zastave duginih boja.

I francuska zastupnica Manon Aubry iz Kluba Ljevice rekla je da posljednji potez Mađarske i mađarskog predsjednika Viktora Orbana “treba najoštrije osuditi i na njega najoštrije reagirati”.

“Treba im objasniti da ti ljudi imaju pravo na to da vole onoga koga žele”, rekla je Aubry te također prozvala UEFA-u zbog nedavnog postupka.

>>>Gay Zapata u visokim potpeticama na konju s erekcijom izaziva napetost u Meksiku: VIDEO

“S obzirom na to da se dugine boje večeras ne mogu prikazati u Münchenu, dozvolite mi da ih ja sada pokažem ovdje”, rekla je Aubry i podigla zastavu duginih boja.

“Sve ono što se ovdje govori o Mađarskoj nije točno”

Iako je većina zastupnika osudila potez Viktora Orbana, nekoliko njih ga je podržalo.

“Sve ono što se ovdje govori o Mađarskoj nije točno jer Mađarska štiti prava djece i prava obitelji, a ne bavi se uopće LGBT ljudima i nema tu nikakve diskriminacije”, rekla je nezavisna mađarska zastupnica Eniko Gyori.

Estonski zastupnik Jaak Madison (Klub zastupnika Identitet i demokracija) rekao je pak da želi čestitati Orbanu. “Znam da sam tu u manjini, ali mislim da nismo važni mi, ovdje u Europskom parlamentu, nego članovi mađarskog parlamenta koje je izabrao mađarski narod”, rekao je Madison.

>>>Orban odbacio diskriminaciju, optužio von der Leyen za pristranost | promocija LGBT-a

Talijanski zastupnik Brando Benifei (Klub S&D) rekao je da “vijeće počinje u vrlo teškom trenutku, ali ono što se događa u Poljskoj, a posebno u Mađarskoj, po pitanju temeljnih prava, zahtijeva hitnu reakciju”.

“Novci Europljana ne smiju se koristiti kako bi se kršila ljudska prava”, istaknuo je.

Španjolski zastupnik Ernest Urtasun (Kluba Zelenih) istaknuo je da Europska komisija “treba pokrenuti proces sankcija i mehanizam uvjetovanja” te se također osvrnuo na UEFA-u.

“Trebamo osuditi neprihvatljivo ponašanja UEFA-e u posljednjih nekoliko dana. Također, želim iskazati solidarnost zahtjevu gospođe Reintke da Parlament bude osvijetljen duginim bojama, kako bismo iskazali podršku LGBT zajednici u čitavoj Europi”, rekao je Urtasun.

>>>Hrvatima sve OK – ako je izvan obitelji: specijalni Eurobarometar o diskriminaciji u Uniji

UEFA je u srijedu rekla da je zahtjev grada Münchena političke prirode te je kao takav neprihvatljiv.

“UEFA je politički i religijski neutralna organizacija i s obzirom na politički kontekst ovog zahtjeva – poruku usmjerenu na odluku mađarskog nacionalnog parlamenta – UEFA ga mora odbiti.”

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] >>>Osuda nepristrane UEFA-e, gorljiva ‘LGBTIQ sesija’ u Europskom parlamentu […]

  2. […] >>>Osuda nepristrane UEFA-e, gorljiva ‘LGBTIQ sesija’ u Europskom parlamentu […]

Comments are closed.