PolitikaPreporučeno

Osvrt premijera na aktualne teme i aktivnosti, ‘konačni oporavak’ Fortenove: VIDEO

Otvarajući današnju, 177. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme i aktivnosti u proteklome tjednu.

Govoreći o 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana prije dva dana u Orahovici, istaknuo je da okvir, koji je Vlada napravila u političkom i procesnom smislu sinergije djelovanja između Vlade, pet slavonskih županija, razvojnih agencija, sveučilišta, poslodavaca, komora i ostalih nadležnih dionika, daje rezultate.

>>>Plenković: dijalog, projekti i decentralizacija model su suradnje između Vlade i lokalne samouprave

„Od 18,7 milijardi kuna, koje su na raspolaganju u aktualnom financijskom okviru, ugovoreno je 11 milijardi kuna, što je 57 posto od te alokacije, a isplaćeno je više od 4 milijarde kuna, dakle 25 posto“, istaknuo je premijer Plenković.

Ukupna vrijednost ugovora potpisanih i uručenih na sjednici Savjeta u Orahovici je 230 milijuna kuna.

Istoga dana obilježen je i Dan Virovitičko-podravske županije, koja je vrlo angažirana i osobito učinkovita u apsorpciji europskih sredstava, dodao je premijer Plenković.

Najavio je da će se iduća, 10. sjednica Savjeta ove jeseni održati u Vukovaru.

“Danas je ova kompanija na putu konačnog oporavka i kvalitetnoga poslovanja i opstanka radnih mjesta, a sve to bez i jedne kune troška za porezne obveznike.”

Andrej Plenković

Fortenova na putu konačnog oporavka

Osvrnuo se potom na refinanciranje SPFA kredita koji je jučer izglasala Fortenova grupa, odnosno inicijalnog ugovora o akreditiranju koji je kompaniju, kazao je, spasio financijski.

Izrazivši žaljenje što ta odluka nije donesena konsenzusom, premda je granični dug uređen nagodbom i njegova isplata ne dolazi u pitanje, premijer Plenković naglasio je da je angažman Vlade i Sabora, u kontekstu donošenja Zakona o izvanrednoj upravi, bio vrlo odvažan i vrlo hrabar 2017., u trenucima kada je Agrokor bio blokiran i kada je prijetio kolaps ne samo te kompanije nego i hrvatskog financijskog sustava.

>>>Izvanrednoj upravi globalno priznanje za uspješno restrukturiranje Agrokora: Fortenova

„Sve se to nije dogodilo zahvaljujući našem odvažnom potezu koji u pogledu restrukturiranja i sličnih primjera na razini Europe i svijeta u stručnim krugovima dobiva sve pozitivne ocjene. Danas je ova kompanija na putu konačnog oporavka i kvalitetnoga poslovanja i opstanka radnih mjesta, a sve to bez i jedne kune troška za porezne obveznike“, poručio je premijer Plenković.

Napomenuo je i da s takvom odlukom kompanija ide na put konačnog oporavka i kvalitetnog poslovanja i opstanka i radnih mjesta i kompanije, sve to bez i jedne krune troška za porezne obveznike.

Predsjednik Vlade ocijenio je odluku Privremenog vjerovničkog vijeća kao događaj koji je izrazito važan jer šalje poruku sigurnosti, stabilnosti i daljnje konsolidacije kompanije i njezinog uspješnog poslovanja u budućnosti i na određeni način zaokružuje cijelu priču.

Zahvalio je tadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić koja se investirala u taj proces i dala u toj fazi ključan doprinos te sadašnjem ministru gospodarstva Darku Horvatu koji je nastavio taj proces.

Predsjedanje EU-om najveća međunarodna zadaća Hrvatske

Od ostalih događaja izdvojio je seminar za ministre i državne tajnike, o predsjedanju Vijećem Europske unije, koji je održan u suradnji s francuskom Nacionalnom školom za javnu upravu.

Kazao je da hrvatsko predsjedanje dolazi u trenutku kompleksnog završetka priče o Brexitu, pregovora o višegodišnjem financijskom okviru i početka rada nove Komisije, što predstavlja dodatne izazove za Hrvatsku.

>>>Plenković: najveći izazov hrvatskog predsjedanja je donošenje sedmogodišnjeg europskog proračuna

„To je naša najveća međunarodna zadaća od kada postojimo kao država i mislim da ćemo je jako dobro iznjedriti“, poručio je premijer Plenković.

Izdvojio je i susrete s predstavnicima EBRD-om, podsjetivši na dosadašnju, jako dobru suradnju s tom bankom, kroz 210 projekata vrijednosti 3,8 milijardi eura.

>>>Potpredsjednik EBRD-a Heilbronn razgovarao s Plenkovićem, Marićem i Pavićem: Vlada

Na kraju je najavio da će danas primiti predstavnike sindikata obrazovanja s kojima će razgovarati o njihovim zahtjevima u kontekstu plaća u sektoru obrazovanja.