PolitikaPreporučeno

Otvara se scenarij uvlačenja Moldavije u rusko-ukrajinski rat

Predsjednica Moldavije Maia Sandu; Foto: European Council

Ukrajina je u utorak optužila Moskvu da u ratni sukob uvlači Pridnjestrovlje (Transnіstrіa), regiju smještenu na istoku Moldavije s većinskim stanovništvom ruskog porijekla koju čuva i nadzire ruska vojska.

>>>Rat u Ukrajini (tag)

Moldavske i pridnjestrovljske vlasti u posljednjim danima izvještavaju o porastu napetosti, potonje su utorak rekle da su saboteri uništila dva radio tornja koja su emitirala programe na ruskom jeziku i da je napadnuta jedna od njihovih vojnih jedinica.

Napetost

Agencijska izvješća štura su u pojedinostima, no regionalne vlasti za “terorističke” napade krive Ukrajinu zbog čega je povećana razina “prijetnje od terorizam”. U gradovima su uspostavljene kontrolne točke.

“Tragovi ovih napada vode u Ukrajinu,” rekao je predsjednik Pridnjestrovlja, Vadim Krasnoselskij, pema citatu ruske izvještajne agencije TASS i drugih u Europi zabranjenih ruskih medija. “Pretpostavljam da je cilj organizatora ovih napada uvlačenje Pridnjestrovlja u sukob,” dodao je.

Agencija Reuters napominje da nije bila u mogućnosti neovisno provjeriti navode o napadu.

Kremlj je izrazio “duboku zabrinutost”

Južna bojišnica

Ukrajina se pribojava da bi regija mogla postati poligon za napad na njezin jugoistok u recentno potvrđenom scenariju kreiranja Novorusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij za napade je okrivio Moskvu, rekavši da Rusija pokazuje što Moldavija može očekivati ako nastavi podržavati Kijev.

>>>Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini

“Mi smo vidjeli da Ruska Federacija planira novi korak … jasno je zašto, uistinu, da bi destabilizirala situaciju u regiji,” rekao je Zelenskij na tiskovnoj konferenciji.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova prije je “osudilo očajničke pokušaje da se moldavska regija Pridnjestrovlja uvuče u totalni rat protiv Ukrajine.”

Destabilizacija regije

Ruski general Rustam Minekajev prošloga je tjedna rekao da je “kontrola nad jugom Ukrajine još jedan put u Pridnjestrovlje, gdje također postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva s ruskim jezikom i porijeklom.”

Moldavija, čije su vlasti osjetljive na svaki znak pogoršanja sigurnosnog stanja u enklavi, u utorak je sazvala sastanak nacionalnog Vijeća sigurnosti.

>>>Papa Franjo promišlja o ‘Uskrsu rata’

“Iz informacije koje imamo u ovom trenutku, ovi pokušaji eskalacije niču iz frakcija unutar regije Pridnjestrovlja koje su proratne i čiji je interes destabilizacija situacije u regiji,” rekla je predsjednica Moldavije, Maia Sandu.

Dodala je da je Vijeće sigurnosti preporučilo snaženje borbene spremnosti nacionalne vojske, kontrola i patrola na graničnom području s Pridnjestrovljem. Zatraženo je pomnije motrenje kritične infrastrukture.

Prema predratnim procjenama Rusija na području Pridnjestrovlja ima trajno razmješteno oko 1,500 vojnika.

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, novinarima je rekao da se situacija u regiji pomno prati. U Europi zabranjena ruska državna agencija RIA, kasnije je u utorak citirala izjavu ministarstvo vanjskih poslova prema kojoj Moskva želi izbjeći scenarij intervencije u Moldaviji.

Fokus

Sandu je situaciju karakterizirala kao “složenu i napetu” i u odgovoru na pitanje novinara odbacila izglede direktnog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je u službenom posjetu Njemačkoj gdje je u zračnoj bazi Ramstein dogovoreno snaženje vojne pomoći Ukrajini naizgled nije imao neposrednih spoznaja o napetostima.

“Nisam siguran o čemu se tu radi, ali to je zasigurno nešto na što ćemo ostati fokusirani,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Otvara se scenarij uvlačenja Moldavije u rusko-ukrajinski rat 27/04/2022 […]

  2. […] Rusija je u dosadašnjem tijeku svoje “specijalne vojne operacije” za “denacifikaciju” i demilitarizaciju Ukrajine odustala od opsade Kijeva i svoje snage usmjerila na istok. Jedan od ruskih generala otvoreno je rekao da Moskva želi kreaciju Novorusije što podrazumijeva kontrolu nad čitavim istokom Ukrajine i, potencijalno, separatistički ustrojenih dijelova Moldavije. […]

  3. […] >>>Otvara se scenarij uvlačenja Moldavije u rusko-ukrajinski rat […]

  4. […] 25./26. travnja: Ukrajina optužuje Moskvu da u ratni sukob uvlači Pridnjestrovlje (Transnіstrіa), regiju smještenu na istoku Moldavije s većinskim stanovništvom ruskog porijekla koju čuva i nadzire ruska vojska (više). […]

Comments are closed.