Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pad prometa u uslužnom, turističkom sektoru na mjesečnoj razini: svibanj 2019. 

Foto & Film Air Video pl

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (.pdf), promet uslužnih djelatnosti u svibnju 2019. pao je na mjesečnoj, a porastao na godišnjoj razini.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u svibnju 2019. pao je za 3,1% u odnosu na travanj 2019.

Kontinuirani rast prometa od uslužnih djelatnosti na godišnjoj razini već 43 mjeseca zaredom od studenoga 2015.

Najveći pad prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Vodeni prijevoz (za 14,1%), Pravne i računovodstvene djelatnosti te  savjetovanje u vezi s upravljanjem (za 8,3%) te Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima (za 6,9%).

Najveći porast prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Informacijske uslužne djelatnosti (za 15,7%), Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti (za 13,2%) i Proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa (za 12,1%).

U svibnju 2019. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od uslužnih djelatnosti porastao je za 1,4%.

DZS

Najveći porast prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa (za 61,9%), Informacijske uslužne djelatnosti (za 29,0%) i Djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) (za 23,2%).

>>>Promet uslužnih djelatnosti pao na mjesečnoj, nastavio rasti na godišnjoj razini: ožujak

Najveći pad prometa ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Vodeni prijevoz (za 8,7%), Kopneni prijevoz i cjevovodni transport (za 2,6%) te Smještaj (za 2,3%).

Kontinuirani rast prometa od uslužnih djelatnosti na godišnjoj razini već 43 mjeseca zaredom od studenoga 2015, piše DZS.