PolitikaPreporučeno

Pahulje snijega, tuča ruskih raketa – upozorenje o humanitarnoj katastrofi | rat u Ukrajini

Velika eksplozija u Dnjipru, 17. studenoga, 2022.; Foto: NEXTA/Twitter

Rusija je u četvrtak ponovno udarila ukrajinsku energetsku infrastrukturu i osnažila napade duž istočne bojišnice nakon što je oko 20,000 njezinih vojnika povučenih iz grada Hersona “oslobođeno” za preraspoređivanje.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Promjena dinamike stiže uslijed velike i neuobičajene disonance između Kijeva i zapadnjačkih saveznika u kontekstu istrage incidenta u kojem je raketa penetrirala granice Europske unije i ubila dvije osobe u Poljskoj.

NATO i Poljska u srijedu su odbacili tvrdnju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je raketu ispalila Rusija uz zaključak kako je riječ o zalutalom ukrajinskom projektilu.

>>>Rusija prizvala poljskog veleposlanika, uručila notu o ‘apsolutnoj histeriji’

Zelenski je u četvrtak nastavio inzistirati na prvom scenariju.

Pahulje snijega, tuča raketa

Ukrajinu u posljednjim danima prekrivaju prve pahulje snijega dok vlasti širom nacije pokušavaju osigurati opskrbu električnom energijom i grijanjem nakon što je Rusija u posljednjim tjednima, a osobito nakon sabotaže Krimskog mosta, započela s upečatljivim i širokim uništenjem ključne infrastrukture.

Novi su ruski raketni udari do prvih poslijepodnevnih sati četvrtka potvrđeni u južnom lučkom gradu Odesi, glavnom gradu Kijevu, središnjem Dnjipru, oblasti Zaporožje gdje su ubijene dvije osobe i drugdje na istočnoj bojišnici.

>>>Od poruge do nevjerice – ukrajinski borci zavirili u ruski vojni obrok | VIDEO

“Rakete u ovom trenutku lete iznad Kijeva,” rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihalj prema citatu Interfaxa Ukrajine.

Zelenskij je na društvenim mrežama podijelio video snimljen kamerom u automobilu koji svjedoči velikoj eksploziji u gradu Dnjipru.

“Bez obzira što teroristi žele, bez obzira što pokušavaju napraviti, mi moramo progurati kroz ovu zimu i u proljeće biti još snažniji nego sada, još spremniji za oslobađanje našeg čitavog teritorija nego što smo sada,” rekao je.

>>>Zelenskij: Danas je povijesni dan. Mi vraćamo jug zemlje, mi vraćamo Herson!

Pozivajući se na izvore iz lokalnih administracija, Reuters navodi da je u aktualnom ruskom salvu ranjeno 15 ljudi u Dnjipru, tri u sjeveroistočnom Harkovu i najmanje jedna osoba u Odesi.

Državna naftna kompanija Naftogaz istovremeno je potvrdila udare na proizvodna i druga postrojenja na istoku Ukrajine.

U Dnjipru je potvrđen i udar na golemu obrambenu tvornicu Pivdenmaš.

Humanitarna kriza

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u izjavi je upozorio da bi se Ukrajina kroz zimu mogla suočiti s ozbiljnom egzistencijalnom krizom.

“Milijuni su suočeni s postojanim prekidima u opskrbi energijom, nedostatak energije također utječe na pumpanje vode,” rekli su iz ureda.

>>>Ministar Režnikov komentirao rusko povlačenje, zimsku stanku, nuklearni udar i ‘ludu ideju’

Načelnik Združenog stožera Sjedinjenih Američkih Država, general Mark Milley, u četvrtak je umanjio kratkoročne izglede za bilo kakvu izravnu vojnu pobjedu Kijeva uz procjenu da Rusija u Ukrajini ima “značajnu” borbenu snagu unatoč recentnom nazadovanu i pregrupiranju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Agencija Ujedinjenih naroda prije je upozorila na ozbiljnu humanitarnu krizu. […]

Comment here