Biznis i ekonomija

Pametna nabava imperativ svih poslovnih procesa i dugoročnog razvoja kompanija: HUP

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, a u suradnji s Nabavom Plus, u sklopu serije edukativnih događanja Pametna nabava – ljudi, tehnologija, promjene danas je održana edukacija naziva „Nabava 2020 – Hrvatska, EU, svijet“ koja je okupila stručnjake iz područja nabave iz renomiranih i nagrađivanih kompanija.

>>>Šefica HUP-a Gordana Deranja izabrana za potpredsjednicu snažne i neovisne BusinessEurope

“Pametna nabava utječe na produktivnost i razvoj kompanije jer je napokon prepoznata kao ključan dio poslovnih procesa,”

Petar Milas

Uvodno su nazočne pozdravile Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale i Renata Ivaštinović iz Nabave Plus koja je istaknula:

“Tvrtkama više nije samo cilj povećanje profita, nego i ostanak na tržištu. Do ostanka i podizanja konkurentnosti na tržištu može se doći jedino inovacijama, novim idejama i poboljšanjima proizvoda.”

Hari Zamlić iz softverske kuće RIS predstavio je zanimljivosti s nabavne konferencije “Global strategic sourcing and procurement summit” koja se održava u Amsterdamu od 17. – 19. rujna 2019., a na kojoj sudjeluje i RIS s temom automatskih e-aukcija.

“Tema današnje nabave u svijetu je umjetna inteligencija (AI), stoga smo s tim modelom i sudjelovali kao izlagači na amsterdamskoj konferenciji. Visoka tehnologija neće zamijeniti važne  nabavne procese, već besmislene administrativne poslove koji trenutno opterećuju sustave. Potrebno je mijenjati svijest o funkcioniranju sustava nabave, napustiti loša rješenja i raditi na razvijanju novih koja će pratiti potrebe moderne nabave koja se uvelike razlikuje od prethodnih modela, izjavio je Zamlić.

Na panelu na temu primjera korištenja pametne nabave sudjelovali su: Petar Milas (Business Operations Manager/Altpro), Denis Miletović (Rukovoditelj operativne nabave/AD Plastik), Daniel Pavlić (PMP/RIS), Nikolina Podoreški (Senior biznis partner u nabavi /Nestlé South East European Market) i Mirela Senica (Voditeljica nabave za CEE i MEA regiju/IBM i Predsjednica HUND-a), a moderatorica je Renata Ivaštinović (Nabava Plus).

“Hrvatsko tržište malo je u usporedbi s drugima i zasigurno postoje izazovi u natjecanju s drugim europskim i svjetskim tržištima po pitanju nabave. No, s druge strane, kao mali morali smo pokrivati sve vrste nabave, sve kategorije i nismo nikad imali luksuz specijalizacije za samo jedno područje. Više segmenata koje pokriva nabava u Hrvatskoj zapravo je snaga, a ne nedostatak,” izjavila je Mirela Senica, voditeljica nabave za CEE i MEA regiju IBM-a

“Nestlé je transformirao svoje poslovanje u cjelini pa time i nabavu. Pratimo trendove, a jedan od novih trendova je pogled na sve poslovne procese od početka do kraja, uzimajući u obzir širu sliku. Na business partnera gledamo kao na sučelje kojem se svi pojedinačno prilagođavamo, svatko za svoj dio posla. Specijalisti za nabavu služe kao prevoditelji u komunikaciji onog što partner želi i time pojednostavljuje proces za sve ostale odjele unutar kompanije,” rekla je Nikolina Podoreški, Senior biznis partner u nabavi Nestlé i dodala: “Nabava postaje centralni dio svih poslovnih procesa, a njena zadaća je neprestano raditi na podizanju razine inovativnosti i poboljšavanju cijelog sustava na korist svih uključenih.”

“Tvrtkama više nije samo cilj povećanje profita, nego i ostanak na tržištu. Do ostanka i podizanja konkurentnosti na tržištu može se doći jedino inovacijama, novim idejama i poboljšanjima proizvoda.”

Renata Ivaštinović

>>>Plaćali bismo gablec, vrtić, smještaj, 13. i 14. plaću te davali bonuse u vlasničkim udjelima: ICT

“Važna su strateška partnerstva i pozicioniranje u konkretnim kvalitetama koje kao tvrtka nudimo. Trudimo se biti ekološki osviješteni, digitalizirani i nuditi dodatne vrijednosti koje drugi ne nude. Dobavljači su također važni kao partneri s kojima moramo surađivati i stvarati dobre međuljudske odnose s njima kako bismo razumjeli tržišne potrebe i sukladno tome, stvarali najbolje strategije prilagodbe, rekao je Denis Miletović, Rukovoditelj operativne nabave AD Plastik

“Nabava više nije sporedna djelatnost kako je nekad bio slučaj, ona sudjeluje u razvoju, kontroli kvalitete, dižemo razinu kvalitete kod dobavljača tako da smanjujemo i potrebu za kontrolom tih istih dobavljača. Pametna nabava utječe na produktivnost i razvoj kompanije jer je napokon prepoznata kao ključan dio poslovnih procesa,” izjavio je Petar Milas, Business operation manager, Altpro

Zaključeno je na događanju kako je važno dalje raditi na povećanju razumijevanja uloge nabave u poduzećima kroz otvoren dijalog s korisnicima i uprava te kroz stvaranje suradničke kulture. Tehnologija i novi trendovi, kao i učenje iz postojećih primjera dobre prakse može pomoći u kreiranju boljih rješenja nabavnih procesa te u poboljšanju postojećih.

(HUP)