Biznis i ekonomija

Pametno: umjesto zaduživanja ukinuti Finu, smanjiti poreze, reformirati teritorijalni ustroj…

Županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko

“Najava ministra financija Zdravka Marića o novom zaduženju, s ciljem otplate duga veledrogerijama, ujedno je najava nastavka neodgovornog upravljanja javnim financijama i najbolji pokazatelj rastrošnosti Vlade Andreja Plenkovića,” rekao je u petak županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko. Kako je istaknuo, dugovi se moraju vraćati, a teret će i u ovom slučaju pasti na već preopterećene građane i poduzetnike.

>>>Dugovi bolnica prema veledrogerijama rastu za više od 220 milijuna kuna mjesečno | HGK

Skoko je podsjetio da javni dug Hrvatske iznosi više od 315 milijardi kuna te da će se do kraja godine, prema procjeni HNB-a, udio duga u BDP-u približiti 90 posto. “Usporedbe radi, u kriznoj 2009-oj, javni dug je iznosio 160 milijardi kuna. Kada bi građani ove države odlučili vratiti taj dug idući tjedan, to bi značilo da svaki od njih mora uplatiti u državni proračun otprilike 82 tisuće kuna. Ako ćemo računati po zaposlenim osobama, svaka bi morala uplatiti u proračun oko 280 tisuća kuna. To su alarmantni i zabrinjavajući iznosi koji će sada dodatno narasti, umjesto da se konkretnim potezima radi na tome da se smanje,” rekao je.

Kako je poručio, “umjesto sumanutog zaduživanja”, Hrvatska se hitno mora okrenuti štednji i racionalnom poslovanju.

“Upravljanje novcem poreznih obveznika zahtijeva prije svega prihvaćanje odgovornosti za trenutno stanje i promjenu načina razmišljanja. Svaka odgovorna odrasla osoba zna da se dugoročno ne može trošiti više od onoga što se zaradi te da će se rastrošnost negativno odraziti na kvalitetu života u budućnost,” izjavio je Skoko predlažući da se umjesto zaduživanja posegne za uštedama.

>>>Rohatinski predlaže ciljano stvaranje novca za spas brodogradnje: MMT

“Mogli bi, primjerice, ukinuti FINA-u. Takav relikt socijalizma ne postoji u niti jednoj razvijenoj državi. Nadalje, umjesto netransparentnog i skandaloznog trošenja novca na POS i APN, manjim porezima Vlada može omogućiti jeftiniju gradnju. Osim što bismo uštedili na bespotrebnim agencijama, cijene nekretnina po metru četvornom bile bi manje i dostupnije svima,” naveo je.

>>>Dalija Orešković: teritorijalni preustroj ‘majka je svih reformi’

Dodao je i da bi mogli razmisliti o prestanku “spašavanja” kroničnih gubitaša u vlasništvu države. “Samo novac potrošen na ‘spašavanje’ brodogradilišta riješio bi problem duga veledrogerijama. Mogli bi postaviti i pitanje logike postojanja nepregledne gomile županija, gradova i općina. Postoje mnogo bolji načini rješavanja financijskih problema države od nastavka zaduživanja. No, da bi ih proveli, potrebno je znanje i volja, ali i ponešto hrabrosti da se odgovorne osobe u ovoj državi obračunaju same sa sobom i vlastitim lošim odlukama,” rekao je županijski vijećnik prema priopćenju stranke Pametno.