Biznis i ekonomijaPreporučeno

Pandemija pomela fizičke trgovine, Amazonu omogućila najveći profit u 26-godišnjoj povijesti

Najveća online trgovina svijeta, Amazon.com Inc (AMZN.O), u četvrtak je javila o najvećem rastu prihoda u svojoj 26-godišnjoj povijesti zahvaljujući promijeni potrošačkih navika uslijed pandemije koronavirusa.

“Ovo je bio još jedan krajnje neuobičajen kvartal,”

Jeff Bezos

Dok su veliki i poznati brendovi bili prisiljeni zatvoriti stotine trgovina, Amazon je u posljednjim mjesecima morao zaposliti 175,000 ljudi kako bi zadovoljio potražnju, navodi Reuters.

>>>Vizualizacija bogatstva Jeffa Bezosa i Elona Muska, Minecraft style: VIDEO

Kompanija je u drugom kvartalu zabilježila porast prihoda za 40% na godišnjoj razini pa je on segnuo do frapantnih 88.9 milijardi dolara.

>>>Pandemija pogodovala tech sektoru iznad svih očekivanja, Apple najavio diobu dionice 4-za-1

Iako je u jeku pandemije najavljen potencijalni pad dobiti zbog nabavke zaštitne opreme za radnike i drugih srodnih troškova, Amazon je na navedeno potrošio 5 milijarde dolara i još uvijek odnio 5.2 milijarde neto dobiti, dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

“Ovo je bio još jedan krajnje neuobičajen kvartal,” komentirao je poslovne rezultate Jeff Bezos, trenutno najbogatija osoba svijeta, koji je Amazon utemeljio u srpnju 1994. godine.

Sudeći prema izjavama Briana Olsavskyja, glavnog direktora Amazona za financije, rezultatima je u drugom tromjesečju pomogao program pomoći građanima i poduzetnicima koji je uključivao direktnu uplatu iznosa od 1200 dolara za svaku odraslu osobu i do 500 dolara za svako dijete.

>>>Bezos, Gates i Buffett imaju više novca od donje polovice američke populacije: trust

Olsavsky je rekao da su potrošači u prvom kvartalu kupovali proizvode s malom maržom. “Svi su tražili maske, svi su tražili rukavice, svi su namirnice kupovali online. Ono što smo vidjeli u drugom kvartalu nije samo povratak normalnom, već i puno veći broj dostava nego što smo originalno predviđali.”