Biznis i ekonomija

Panetta pozvao na recesijski oprez u stezanju monetarne politike

Fabio Panetta; Foto: ECB

Europska središnja banka (ECB) mora biti oprezna i promišljena u daljnjem stezanju monetarne politike jer bi prijeteća recesija mogla umanjiti inflatorne pritiske i potrebu za prilagodbom, rekao je u utorak član Upravnog vijeća Fabio Panetta.

>>>Panetta: inflaciju treba potaknuti odmah, čekanje će biti skupo

Procjena stiže nakon što je ECB u srpnju prvi put od 2014. godine referentu kamatnu stopa za financijski sustav uzdigao iz negativnog teritorija.

Analitičari očekuju da će krojači smjernica stopu, koja je trenutačno na nuli, u rujnu podići uslijed rizika od ukorjenjivanja inflatornih pritisaka potaknutih postpandemijskom potražnjom, remećenjem opskrbnih lanaca i ruskom invazijom na Ukrajinu.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

“Možda ćemo naš monetarni stav morati još prilagoditi, ali… mi moramo biti potpuno svjesni da se vjerojatnost recesije povećava,” rekao je Panetta na financijskoj konferenciji u Milanu. “Ako ćemo imati značajno usporavanje ili čak recesiju, to će ublažiti inflatorne pritiske.”

Panetta je procijenio da referentna kamatna stopa već sada “nije daleko” od neutralne, odnosno od točke u kojoj  niti ne stimulira niti priječi rast.

>>>Schnabel komentirala postojanost inflatornih pritisaka, izglede recesije

Njegovo je gledište u opreci s recentnim izjavama njemačke članice upravnog vijeća, Isabel Schnabel, koja drži da su realne kratkoročne stope ostale duboko u negativnom teritoriju i da je ECB “poprilično daleko” od restriktivnog ili neutralnog položaja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters