Politika

Papa odbio primiti Pompea

Papa Franjo

Vatikan je u srijedu odbio zahtjev za audijenciju s papom američkog državnog tajnika Mike Pompea kojeg je optužio da katoličku crkvu želi uvući u američke predsjedničke izbore i uvjetovati njezine odnose s Kinom.

>>>Pompeo ‘educirao’ Njemačku o opasnostima 5G Huaweija

Reuters piše da su izvanredne opaske dvojice vatikanskih diplomata stigle nakon što je Pompeo u kolumni i seriji tweetova Crkvu optužio da svojim sporazumom s Kinom oko imenovanja biskupa riskira “moralni autoritet”.

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin i nadbiskup za vanjske poslove Paul Gallagher, obojica diplomati, u izjavi su rekli da je audijencija odbijena jer pape izbjegavaju susrete s političarima ususret izborima.

“Da, on je pitao. Ali je papa već jasno rekao da političke figure ne prima u razdoblju izbora. To je razlog,” izjavio je Parolin.

>>>Užici u seksu i hrani dolaze od Boga: papa Franjo

Vatikan je s Pekingom dogovorio dvogodišnji sporazum koji papi otvara određenu slobodu u imenovanju biskupa. Sporazum je završio s rujnom, ali se očekuje da će biti obnovljen.

Diplomati su kritiku Pompeao opisali kao iznenađenje, osobito jer je upućena prije zahtjeva za audijencijom.

“Uobičajeno, kad pripremate ove posjete s visokorangiranim dužnosnicima, onda prvo pregovarate o dnevnom redu onoga o čemu ćete razgovarati privatno, povjerljivo. To je jedno od pravila diplomacije,” rekao je Gallagher.