PolitikaPreporučeno

Papa: rat u Ukrajini potiču interesi nekolicine ‘carstava’, a ne samo Rusije

Papa Franjo; Foto: Euronews/YouTube

Rat u Ukrajini potiču interesi nekolicine “carstava” a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo u intervjuu za talijansko-švicarsku televiziju RSI koji će se emitirati u nedjelju.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Sukob podgrijevaju “imperijalistički interesi, ne samo ruskog carstva, već carstava od drugdje,” ponovio je poglavar prema isječcima objavljenima u talijanskom dnevnom tisku.

Franjo je rusku invaziju na Ukrajinu i ruskog predsjednika Vladimira Putina već kudio i osudio, ali je također pokazao u zapadnjačkim medijima i među zapadnjačkim političarima neuobičajenu nepristranost i dublje razumijevanje povijesnog i geopolitičkog konteksta koji je doveo do rata.

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

Lani je u lipnju izjavio da mu se Putin osobno požalio da NATO “laje na vratima Rusije” i izrazio bojazan da bi to moglo dovesti do sukoba.

>>>Papa: ne vidimo čitavu dramu iza rata koji je možda provociran ili nije spriječen

“Mi ne vidimo čitavu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda, na neki način provociran ili nije spriječen,” rekao je papa.

Njegove su riječi kasnije potvrđene jer je SAD, NATO ako inzistirate, neposredno prije rata propustio priliku za izbjegavanje sukoba – jada, smrti i bijede – te Rusiji uskratio garancije da se neće širiti do njezinih granica (vanjska poveznica, abcNews).

>>>Putin pozvao na ‘potpunu normalizaciju odnosa između Rusije i Europe u cjelini’

Papa je ponovio spremnost i htijenje da s ruskim liderom razgovara o miru.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here